ЗА НЕКОЛИКО ГОДИНА  – Подмлађен парк у Бањи Ковиљачи

ЗА НЕКОЛИКО ГОДИНА  – Подмлађен парк у Бањи Ковиљачи

Од 150 стабала колико треба да буде уклоњено из парка до сада је склоњена половина. Минулих пар година посађено је око 300 стабала, а настоје да буду враћене врсте којима овде одговарају услови

“Краљевска бања” има један од највећих и најлепших паркова у Србији који заузима укупно око 27,5 хектара, од чега су зелене површине, без парковских стаза на близу 11 хектара док је остало  парковска шума. Пре више година појавио се проблем смањења броја стабала због старости, али и што је дрвеће напала трулеж и гљиве па је уз сагласност надлежних институција почело подмлађивање бањског парка које још траје.

За реконструкцију и комплетно  одржавање парка ове године издвојено је 17 милиона динара из градске касе. Бранко Милошевић, пејзажни архитекта из КЈП “Наш дом”, каже да се подмлађивање бањског парка ради у складу са дозволама добијеним од Завода за заштиту природе Србије, а одобрено је уклањање око 150 стабала која су стара, трула и представљају опасност.

– Све се ради сукцесивно, кроз дужи временски период како не би дошло до претераног огољавања овог простора. Ове године исекли смо тридесетак стабала, а укупно је за око две и по године уклоњено њих 60-70, односно око половине планираних. Истовремено је минулих пар година посађено око 300 стабала. Покушавамо да вратимо врсте којима овде одговарају услови као што су храст лужњак, јова, мечја леска, а истовремено се трудимо да  избацимо из парка што више оних врста које су инвазивне, да се њихова бројност сведе на минимум. Мере које примењујемо овде обезбедиће будућност јер ћемо за пет до десет година имати потпуно подмлађен бањски парк и шуму која се надовезује на њега – објашњава Милошевић.

Бањски парк је још 1989. проглашен за културно историјску целину, а 2012. је израђена студија о заштити овог простора као природног добра од регионалног, односно великог значаја друге категорије, трећег степена заштите. Министарство заштите животне средине обавестило је пре две године на свом сајту јавност о поступку покретања заштите природног подручја друге категорије, као споменика природе “Парк Бања Ковиљача” где ће бити успостављен режим заштите трећег степена. Под заштиту се, како је прецизирано, ставља површина од укупно 27,25 ха која је 97 одсто у државној својини.

Иначе, Град Лозница је ове године за уређење паркова издвојио 50 милиона динара са ПДВ.

Цветни парк

У бањском парку  је 1.096 квадрата под сезонским цвећем,  а на 281 квадрат је вишегодишње. Сваке године у леје се посади око 35 хиљада сезонског цвећа које се мења два пута годишње, у мају и октобру. Милошевић каже да се сва производња цвећа потроши на потребе парка и мањи део за град Лозницу. Годишње се “произведе” близу 50 хиљада на годишњем нивоу, колико омогућавају тренутни капацитети. У току су  припреме за нови циклус производње, и крајем овог, почетком наредног месеца очекује се засејавање првих биљака које ће красити паркуод маја 2020. године.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ОТВОРЕН НОВОГОДИШЊИ БАЗАР – Први пут у кућицама

“МИЛЕ ПРОМ” ОБЕЛЕЖИО ЧЕТВРТ ВЕКА ПОСТОЈАЊА – Године развоја и успеха

Пратите нас и на фејсбукуинстаграму и јутјубу.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )