IN MEMORIAM – Данас је отишао Цоле Гавриловић

IN MEMORIAM – Данас је отишао Цоле Гавриловић

Јутрос, 24. децембра, у свом дому у Бањи Ковиљачи, преминуо је Слободан Цоле Гавриловић, лознички сликар и песник.

Слободан Цоле Гавриловић рођен је 1951. године, а у КУД “Караџић” дошао је 1970. године као члан драме који је осликавао сценографију. Те године насликао је и своју прву слику на платну, па се она може сматрати као почетак његове сликарске активности.

Први пут је излагао на мајским сусретима сликара 1974, где је освојио трећу награду. Наредне године постао је члан ликовне групе Н8 и отада до данас непрекидно излагао са њом у земљи и иностанству. Имао је и шест самосталних изложби.

Од 1978. године био је председник ликовне групе Н8 у три мандата и за то време група је омасовљена са почетних осам до садашњих тридесетак чланова.

Његовом заслугом је кроз групу прошло око седамдесетак чланова, од којих су многи отишли неким својим путем ка успеху.

Још од младости писао је и поезију. Објавио је две збирке песама, а последња,  “Не гаси пламен страсти у мојим рукама, да горе тише”, објављена је у издању Библиотеке Вуковог завичаја где је у мају ове године и промовисана. Том приликом, Цоле је Библиотеци поклонио и завидан део свог сликарског опуса.

Комеморација поводом смрти Слободана Цола Гавриловића биће одржана сутра, 25. децембра.  у просторијама КУД „Караџић“, у 11.00 часова.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )