РУСКИЊЕ О СРПСКОЈ ТРПЕЗИ – Моја укусна Србија

РУСКИЊЕ О СРПСКОЈ ТРПЕЗИ – Моја укусна Србија

Путујући по Србији, две Рускиње су виделе колико је разноврсна и богата српска трпеза па су решиле да  читаоце из своје домовине боље упознају са њом. Књига ће бити преведена и на српски јер мислимо да ови рецепти могу бити интересантни и Србима, кажу ауторке

Прошле године две Рускиње, Татјана Рибакова и Јелена Зелинска, објавиле су књигу “Моја прелепа Србија”, о томе како оне виде живот у Србији коју Руси много воле, али, нажалост, о њој не знају баш много. Ове године су у склопу серијала “Балкански путник” објавиле другу књигу, водич на руском језику о томе какав укус има наша земља за њих под насловом “Моја укусна Србија” која је у понедељак представљена у Вуковом дому културе.

Рибакова, која последњих пет година живи у Руњанима, каже  да су оне, путујући свуда по Србији, виделе колико је разноврсна и богата српска трпеза и одлучиле да  читаоце из своје домовине боље упознају са српском кухињом о којој имају само речи хвале. Оне су и у првој књизи имале неке рецепте о ситним колачима, прављењу џемова, чорба, сарме,  а њихови земљаци су користили те рецепте и пошто су били задовољни спремљеном храном, тражили су их још. 

– У књизи има више од 50 рецепата, а припремиле смо је за пола године. Путујући по Србији посетиле смо многе ресторане, старе кафане, али и људе и виделе да Срби знају да уживају у храни. Између корица ове књиге налазе се рецепти најпознатијих ресторана, познатих кувара, али и обичних домаћица које су у својим срединама познате као одличне куварице. Посећивале смо пекаре, да узмемо рецепт за бурек, посластичарнице, па и продавницу која има ручно прављене бомбоне. Ко узме књигу,  може прочитати разне рецепте, неке које знају сви Срби, али и оне мало познате, које знају само у неком крају, или га зна познати кувар који то спрема на свој начин. Осим рецепата, током путовања смо разговарале са људима, схватиле  да нису само интересантни рецепти, него и традиција, и сами људи јер свако са ким смо се срели има неку интересантну историју. Тако смо овом књигом представили српску гастрономију, али и људе и прелепе српске крајеве – прича Рибакова, новинарка у пензији.

Наравно да су јела спремљена по сакупљеним рецептима и пробале па се тако Јелени посебно свидео  кајмак на Тари, и пилетина у меду коју је јела у Троноши, спремљену по рецепту из времена Немањића, док је Татјана одушевљена  овчјом сармом, а на прву лопту освојила је кремпита коју “баш воли” од првог дана у Србији. Оне у књизи пишу и о томе како Срби једу током обичног дана, шта је на столу за доручак, ручак и вечеру, какав је јеловник викендом, а шта се све спрема и како служи за крсну славу.

– Ово нам је пета промоција књиге, имале смо их у неким местима Србије као и у Санкт Петербургу и Москви где су сале биле пуне људи. Књига је наишла на добар пријем у Русији, а биће преведена и на српски јер мислимо да ови рецепти могу бити интересантни и Србима пошто су неки мање познати, или везани само за одређене крајеве Србије – каже ауторка.

Њихов први водич “Моја прелепа Србија” постао је веома популаран после прошлогодишње посете председник Александра Вучића Москви када је ту књигу  поклонио председнику Путину те је она убрзо  добила и друго издање. Рибакова у шали каже да ће председник Србије сигурно поново отићи у Русију па се можда и “Моја укусна Србија” нађе у библиотеци руског председника.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

НАШИ СМО – Икебана

ПРЕДСТАВЉАЊЕ КЊИГА МИЛАНА Д. СТЕВАНОВИЋА У БИБЛИОТЕЦИ – Ко каже да све зна, не зна ништа

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )