У НЕДЕЉУ БЕСПЛАТНИ ПРЕГЛЕДИ – На реду стомак и тумор-маркери

У НЕДЕЉУ БЕСПЛАТНИ ПРЕГЛЕДИ – На реду стомак и тумор-маркери

У лозничкој Општој болници и Дому здравља „Др Миленко Марин“ у недељу (22. децембра) ће бити одржана 17. акција бесплатних превентивних прегледа под покровитељством Министарства здравља. Овог пута радиће се ултразвук стомака, прегледи лекара који ће ако утврде да је то потребно, грађане упућивати код интернисте да се уради  ЕКГ, затим, мерење крвног притиска као и тумор-маркери ПС за мушкарце и ЦА 125 за жене.

Прегледи ће се обављати као и до сада, од 8 до 16 часова. На данашњој конференцији за штампу организованој тим поводом, др Милан Тодоровић, директор Опште болнице, замолио је грађане који су у последњих шест месеци већ радили ове тумор-маркере,  да не долазе поново у недељу јер је то беспотребно. Поред тога, апарат којим се обавља ова анализа је тренутно у квару, очекује се да ће бити поправљен у најскорије време. Због тога су, како је рекао, и ограничили ове прегледе на осамдесет грађана – рекао је Тодоровић.

Према речима Др Бранке Красавац, директорке Дома здравља, прегледи ће овог пута бити сасвим другачији јер ће бити организован рад у свих шеснаест амбуланти, а ангажовано је 13 лекара и 37 медицинских сестара.

– Молим грађане да дођу искључиво због наведених прегледа. Они који желе да им се уради ултразвучни преглед  стомака који ће се радити у згради Поликлинике, треба  строго да се придржавају правила да претходни дан држе дијету, а ујутро да не доручкују. Што се тиче амбуланти по селима, у осам раде стални лекари с тим што ће лекар у Новом Селу радити до 10 сати, а после ће прећи у Козјак. У осталим амбулантама, Чокешини, Брадићу, Јошеви, Брезјаку, Доњем Добрићу, Коренити и Доњој Бадањи  радиће  медицинске сестре које ће контролисати крвни притисак, ниво шећера у крви, а, ако буде потребно, упућиваће  пацијенте у Дом здравља. Тумор-маркери ће се радити само у Дому здравља, а не на терену – рекла је директорка.

Подсетила је да се бесплатни прегледи односе пре свега на људе који немају здравствено социјално осигурање, дакле, нису контролни, већ превентивни.

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

УЧЕНИЦИ ТЕХНИЧКЕ И СРЕДЊЕ ШКОЛЕ ”СВЕТИ САВА” – Шта нам тешко да средимо игралиште

ДОМ ЗДРАВЉА, ДИСПАНЗЕР ЗА ЖЕНЕ – Добили нову опрему

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )