ПРЕДСТАВЉАЊЕ ДАРКА НЕСТОРОВИЋА У БИБЛИОТЕЦИ – Две деценије дириговања

ПРЕДСТАВЉАЊЕ ДАРКА НЕСТОРОВИЋА У БИБЛИОТЕЦИ – Две деценије дириговања

Пре више од две деценије, 1998. године, Лозничанин Дарко Несторовић почео је диригентску каријеру. Наступ на Републичком такмичењу хорова основних музичких школа у Новом Саду наговестио је како ће она тећи, освојена је прва награда, прва на такмичењу, али и у низу оних које су уследиле.

Синоћ (17. децембар) је у Библиотеци Вуковог завичаја приређен програм под називом ”Вече са Дарком Несторовићем” током којег се мало разговарало о Несторовићу и његовој каријери, а мало више певало.

– После 20 година искуства дошло је време да се представи мој рад, труд и залагање за окупљање младих и људи различитих генерација као и за неговање хорске музике, од класичне, преко народне до црквене. Био сам диригент у дечјим, школским, црквеним хоровима у Лозници и Козјаку, у градском хору Центра за културу ”Вук Караџић’, дечјем градском хору ”Славуји” и сада у мешовитом гимназијском хору, а ту је и група певача КУД ”Караџић”. Драго ми је што је много људи дошло да испрати ово вече и, можда, је библиотека мала за то – каже Несторовић.

Основну школу ”Кадињача” и Основну музичку школу ”Вук Караџић” завршио је паралелно у Лозници, а средњу у Тузли, Музичку академију похађао је у Сарајеву. Предводећи различите хорове као диригент освојио је низ награда на бројним смотрама, а од пре две године директор је лозничке Гимназије ”Вук Караџић” у којој је основао мешовити хор. Како каже, круна његове каријере био је новогодишњи концерт 2015. године када је на сцени наступило 105 певача уз слоган ”Три хора, један диригент”.

У програму су у уторак учествовали хор гимназије и група певача који су извели више различитих песама, од косовских и духовних до класичних из доба ренесансе, али и популарних поп-рок композиција ”Девојко мала” и ”Алелеуја” Леонарда Коена. Професорица клавира у ОМШ ”Вук Караџић” Бојана Никић била је корепетитор у композицији ”Алелуја”.

Несторовић је, иначе, 2010 добио и плакету града за допринос афирмацији града у области културе и уметности.

Н. Т.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

15. ТУРИСТИЧКА ПАТРОЛА – Свечани завршетак успешне године

НАЈБОЉИ СПОРТИСТИ ЛОЗНИЦЕ – Александра Црвендакић и Александар Лекић

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )