У ДНЕВНОМ БОРАВКУ ”СУНЦЕ” – Дружење доноси радост

У ДНЕВНОМ БОРАВКУ ”СУНЦЕ” – Дружење доноси радост

На Међународни дан особа са инвалидитетом, 3. децембар, у лозничком Дневном боравку ”Сунце” приређено је дружење корисника и модне креаторке Сузане Перић у оквиру пројекта ”Деца помажу деци” хуманитарне организације АДРА. Корисници ”Сунца” данас су, у сусрет новој години, правили рамове за слике у којима ће чувати неке лепе успомене. Како каже Перићева, Лозница је двадесета локална самоуправа у којој је приређен овакав програм.

– Пре годину и по кренули смо из Београда и данас стигли до Лознице у којој сам се одушевила ”Сунцем”. Ово јесте мали дневни боравак, али је тако, баш како му име каже, топао, корисници су различитих узраста, али се сви заједно радују свакој покретачкој енергији. Моја је жеља да инклузија постане сасвим уобичајена, да престанемо да примећујемо различитости, да прекорачимо ту границу. Желим да сви будемо исти и да једино приметимо ако некоме треба помоћ, да будемо хуманији, брижнији, спремни да пружимо топлу реч или нешто више, што нас чини бољима. Овој деци је потребан осмех и дружење им много тога пружа – казала је Перићева.

Владимир Петровић, директор Центра за социјални рад, честитао је свим особама са инвалидитетом њихов дан и навео да је ”Сунце” место где корисници услуга у одговарајућем амбијенту развијају вештине које доприносе њиховом осмостаљивању.

– Ова услуга успостављена је 2008 године и траје непрекидно до данас. Ове године из градског буџета издвојено је близу 4,6 милиона динара за финансирање услуге која обухвата све потребе ове осетљиве групе корисника. Њима су овде обезбеђени боравак у пријатном окружењу, исхрана и програми осмишљени у складу са њиховим потребама. Они ту развијају вештине за самостално решавање проблема како би се очувао њихов потенцијал. Ми смо пре две године од ресорног министарства добили акредитацију за пружање овакве услуге, што значи да су испуњени сви стандарди – казао је Петровић.

Он је додао и да Град и Центар за социјални рад подржавају све видове развијања свести о особама са инвалидитетом и њихову укљученост у све друштвене токове како би изашли из статуса невидљивих друштвених група и како би се, навео је Петровић, неговало право на различитост.

Програм у ”Сунцу” употпунио је музиком квартет ”Увертира”.

Н. Т.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

У ОМЛАДИНСКОМ ЦЕНТРУ – Обележен Дан борбе против сиде

У КУЋИ ЂУРЕ ЈАКШИЋА – Дружење с песникињама из Лознице

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )