ДАН ЗА ПОВОЉНУ КУПОВИНУ – Стигао је и тај “Црни петак”

ДАН ЗА ПОВОЉНУ КУПОВИНУ – Стигао је и тај “Црни петак”

Ко је с нестрпљењем чекао да баш данас потроши који динар више на шопинговање, ето му прилике да пазари, али и приштеди нешто новца. Дуго најављивани “Црни петак” је стигао па ће многи навалити у обнову гардеробе, намештаја или техничке робе. Они са мало дубљим џепом можда скокну и до шопинг центара у Мађарској и Аустрији, где се рекламирају попусти и до 80 одсто, а туристичке агенције су о овоме причале већ месецима уназад најављујући погодне туре по цени од 15 до 50 евра. Кад се узме у обзир и повраћај ПДВ-а на купљену робу који износи и до 27 одсто, можда се деси да се кући вратите са више новца него што сте понели на пут! Последњи петак у новембру прихватили смо као дан за повољну куповину од Американаца и западноевропских земаља, тако да се сада и код нас не може живети од реклама, билборда и флајера. На све стране прште најаве ниских цена, попусти и до 70 одсто, али они које се озбиљније баве трговином, упозоравају потрошаче да не упадају у замке и да не верују у све и свашта јер се иза много тога крију шарене лаже.

Из Националне организације потрошача поручују да Закон о трговини који је ступио на снагу, јасно наводи да трговац који рекламира да у његовој радњи или тржном центру снижење износи 70 одсто, онда искључиво 20 одсто те робе мора бити толико снижено. Додају да ће овај “Црни петак” бити пробни тест за тај закон и предлажу грађанима да, ако уоче да је на продавници истакнут натпис да је снижење на пример 60 одсто, а у радњи само два, три артикла буду са тим попустом, нека одмах позову тржишну инспекцију и директно пријаве прекршај. Уз то додају да трговци често на снижење стављају робу која је ошетећена или поцепана па зато треба бити додатно пажљив. Покрет за заштиту потрошача указује да за време од када је нови закон ступио на снагу, резултати нису показали задовољавајући ефекат јер, како се истиче и даље има доста преварног оглашавања, на шта се грађани редовно жале. Са друге стране, трговци кажу да су увелико почеле гужве и да људи пробају ствари како би када буде снижење пазарили, као и то да им се на овај дан пазари утроструче. Како ће проћи трговци у Лозници видећемо, али да очекују бољи пазар, томе се надају сви. Шетајући поред Штире и разгледајући бувљак од Вуковог дома културе до зелене пијаце упитали смо продавце да ли ће и код њих бити додатних попуста. Од већине је стигао сличан одговор – Код нас је сваки дан “црни петак”.

С. Пајић

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ВАКЦИНАЦИЈА ПРОТИВ ГРИПА – Вакцина неће бити довољно

НОВА ЗАБАВА, СТАРА ПРЕТЊА НА ИНТЕРНЕТУ – Примећен си, али зашто?

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (1 )