НАСИЉЕ НАД ЖЕНАМА – За десет месеци више случајева него лани

НАСИЉЕ НАД ЖЕНАМА – За десет месеци више случајева него лани

Међународни дан борбе против насиља над женама обележен је јуче (25. новембар), а према евиденцији Центра за социјални рад у Лозници, до 31.октобра ове године број пријава насиља над женама је повећан у односу на минулу годину. У 2018. години евидентирано је 128 пријава насиља над женама, док их је у првих десет месеци ове било 135, каже Сања Грујичић, руководилац службе за заштиту деце и младих.

Према њеним речима, прошле године насиље према младим женама, до 26 година, извршено је у 14 случајева, према одраслим 103, а 11 према старим женама са више од 65 година живота. Од тога је највише било пријава прихолошког насиља (77), а физичког (51). Од 128 лањске пријаве насиља над женама највећи број 96, стигао је од полиције, од суда 17, девет од жртве лично, док су то у по једном случају учинили сродници, односно грађани, а у по два школа и здравствена институција.

– До краја октобра 2019. евидентирано је 135 пријава насиља над женама, према младим у 12 случаја, одраслим 97 и према старим женама 26 случаја. Предњачи прохолошко насиље у 80 случаја, 54 пријаве односе се на физичко, а једна пријава економско насиље над одраслим лицем. Највећи број пријава упутила је полиција 107, па суд 18, пет их је стигло од жртава, једна од сродника, по две од школа и здравствене институције, док грађани, до сада, у овој години нису пријавили ниједан случај насиља – каже Грујичићева.

Најзаступљенији облици насиља су психолошко, физичко, економско и сексуално насиље. Стручњаци кажу да сада можда има више пријава јер жртве насиља чују позитивна искуства других које су насилнике пријавиле и то их охрабрује да пријаве насиље, а значајан је и утицај медија који дају доста пажње случајевима насиља над женама. Међународни дан борбе против насиља над женама Србија је дочекала са податком да је за деценију у породичном насиљу страдало више од 320 жена. Само ове године је у нашој земљи убијено 28 жена, а више од 400 деце остало је без једног или оба родитеља, преносе медији.

Уједињене нације су 1999. службено потврдиле 25. новембар као Међународни дан борбе против насиља над женама. Тај дан је одабран као дан сећања на сестре Мирабел, Патрију, Минерву и Марију Тересу које је брутално убио диктатор Рафаел Трухиљо 1960. године у Доминиканској Републици.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И

ПРЕМА ПОДАЦИМА АГЕНЦИЈЕ ЗА ПРИВРЕДНЕ РЕГИСТРЕ – Лето пријало предузетницима

НАРЕДНИХ МЕСЕЦ ДАНА – ”Јадар” на јавном увиду

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )