У НОВЕМБРУ – Опет рађа малина

У НОВЕМБРУ – Опет рађа малина

У малињацима су се поново зацрвенели плодови иако смо дубоко зашли у новембар и пре би требало очекивати снег него нови род “црвеног злата”. Произвођачи оцењују да је све то последица климатских промена, али и да су ови јесењи плодови веома укусни.

Према речима Златице Крсмановић, дипломираног инжењера воћарства из лозничког Пољосавета, то није необична ситуација код малине сорте виламет која је ремонтантна, односно поново цвета када се створе одговарајући предуслови.

– Ове јесени, када је овако дуго трајало лепо време, малина виламет на врховима цвета, даје веома укусне, лепе плодове и то је њена сортна особина па неће бити последица на приносе и род за следећу године, довољно је  само појачати ђубрење. Међутим, имамо сада примере цветања крушке, јабуке, трешње  што већ није уобичајено, али је везано за климатске услове и такву појаву примећујемо сваке године. То исцрпљује биљку која поново вегетира, а ако се јаве и ниске зимске температуре одмах после топлих дана оне могу претрпети штету – објаснила је она данас (22. новембар) за портал ЛН.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

У ЦЕНТРУ ГРАДА – Графит јунацима са Кошара

ДИЈАБЕТЕС – Избећи компликације

 

 

 

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )