У БЕОГРАДУ – Потписан уговор за “Културни предео Тршић-Троноша”

У БЕОГРАДУ – Потписан уговор за “Културни предео Тршић-Троноша”

Уговор за суфинансирање Програма управљања пределом изузетних одлика “Културни предео Тршић-Троноша” за 2019. у Министарству заштите животне средине потписали су министар Горан Триван и директорица Центра за културу ‘’Вук Караџић’ Снежана Нешковић Симић данас (20. новембар) у Београду.

Према њеним речима, ово је знак да је добро написан програм управљања за ову годину, иако је у питању кратак период пошто су  простор око спомен-куће Вука Стефановића Караџића у Тршићу, Манастир Троноша и шире окружење одлуком Владе Србије у августу проглашени заштићеним подручјем изузетног значаја,  односно као предео изузетних одлика под називом ”Културни предео Тршић-Троноша”.

– Ово је за почетак нашег рада на том пољу. За сада смо примили једног чувара, али требаће времена да се организује чуварска служба. Добили смо 240.000 динара за ову годину, а већ смо  написали програм рада за идућу. Једини смо културни предео у Србији, што значи да ми осим природе чувамо и споменике културе, Манастир Троношу из 14. века, као и цео Тршић, који јесте под заштитом и проглашен је за знаменито место од 2002. године. Људи треба да схвате да морамо да чувамо ту природу, морамо водити рачуна и о том богатству које имамо. Иначе, министар Триван  казао је да нам даје пуну подршку и позвали смо га да дође и посети наш “Културни предео Тршић-Троноша” – рекла је после потписавања уговора Снежана Нешковић Симић за портал ЛН.

”Културни предео Тршић-Троноша” обухвата катастарске општине Коренита и Тршић, његова површина је 1.802 хектара, и налази се на територији Града Лознице. Уредбом Владе ”Културни предео Тршић-Троноша” поверен је на управљање Центру за културу ”Вук Караџић” који је, поред осталог,  овлашћен и дужан да организује чуварску службу, обележи заштићено подручје, издаје сагласности и одобрења, води евиденције о природним вредностима, непокретностима и људским активностима; утврђује и наплаћује накнаде за коришћење заштићеног подручја….

Како је раније саопштено, у року од годину дана Центар за културу дужан је да обележи спољне границе и границе површина ”Културног предела Тршић-Троноша”, односно локалитета са режимом заштите другог и трећег степена.

Т.М.С

Фото: ЦЗК ”Вук Караџић”

ПРОЧИТАЈТЕ И…

СВЕЧАНО У ЦЕНТРУ ЗА КУЛТУРУ – Прослављају Аранђеловдан

НА ИЗЛОЖБИ СУВЕНИРА У ЛЕСКОВЦУ – Туристичкој организацији Лознице две награде

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )