НА БРЕЗЈАКУ – Огледно поље јагодичастог воћа

НА БРЕЗЈАКУ – Огледно поље јагодичастог воћа

Пољопривредно-саветодавна служба “Пољосавет” одржала је јуче (19. новембар) на Брезјаку прву практичну радионицу о садњи јагодичастог воћа заинтересованим локалним пољопривредницима. Демонстрација на огледном пољу одржана је у оквиру пројекта “Побољшани приступ пољопривредним саветима”, саопштено је из “Пољосавета” чији је директор Владан Ћосић истакао да је Град Лозница без накнаде уступио парцелу за практичну обуку локалних пољопривредника.

Пројекат се реализује у сарадњи са локалном самоуправом и уз подршку компаније “Рио Тинто”, а на иницијативу Регионалне развојне агенције (РРА) Подриња, Подгорине и Рађевине. Циљ је да се кроз стручно саветовање пружи подршка пољопривредницима да унапреде своју производњу. Ћосић истиче да је од почетка пројекта, јуна 2018. године, могућност коришћења пољопривредних савета искористило више од 400 пољопривредних произвођача, током предавања и инфо-дана. Пољопривредници могу да добију савете из различитих области на Брезјаку и свакодневно телефоном, што је до сада искористило више од 300 њих са подручја Јадра. Могућности пољопривредне производње представљене су и ученицима осмог разреда у оквиру презентација професионалне оријентације.

– Посебан потенцијал постоји у области узгоја јагодичастог воћа, што је истакнуто и у Националној стратегији за пољопривреду и рурални развој. Од следеће године биће и цертификованих садница, тако да ће лознички крај моћи да настави да се развија и у овом правцу –  рекао је Ћосић. 

Практична обука о узгоју јагодичастог воћа само је један од сегмената пројекта, пошто пољопривредници имају олакшан приступ саветима из области сточарства, ратарства, воћарства, као и о правилном коришћењу ђубрива, заштити вода, биљака и тла, узгоју пољопривредних култура у пластеницима, али и информацијама о подстицајима за пољопривредну производњу који су доступни на локалном и националном нивоу.

– Градски аграрни буџет се сваке године увећава, што  показује спремност локалне самоуправе за још већу подршку произвођачима у овој области. Међутим, потребна је и обука како би се овај увећани буџет искористио. Примера ради, помогли смо и пољопривредницима у попуњавању документације за јавни позив локалне самоуправе – рекао је Ћосић.

(Т.М.С)

Фото: Пољосавет

ПРОЧИТАЈТЕ И…

СВЕЧАНО У ЦЕНТРУ ЗА КУЛТУРУ – Прослављају Аранђеловдан

НА ИЗЛОЖБИ СУВЕНИРА У ЛЕСКОВЦУ – Туристичкој организацији Лознице две награде

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )