ПЛАН ЈАВНОГ ЗДРАВЉА ЛОЗНИЦЕ – Ускоро и на сајту Града

ПЛАН ЈАВНОГ ЗДРАВЉА ЛОЗНИЦЕ – Ускоро и на сајту Града

Први састанак на коме је био окупљен комплетан тим који је радио на изради Плана јавног здравља Града Лознице 2020-2025. одржан је данас (19. новембaр) у великој сали градске управе. У изради су учествовали људи из скупштинског Савета за здравље, Завода за јавно здравље из Шапца као и сви релевантни представници установа, јавних предузећа и институција које раде на територији Лознице, а дали су информације какво је стање у њиховој области на основу којих је анализирано где може бити поправљена ситуација да опште стање у здравству буде боље.

На овом документу радили су представници Опште болнице, Дома здравља „Др Миленко Марин“, Завода за јавно здравље  из Шапца, Савета за здравље СГ и јавних предузећа и установа, а по  речима  Љубинка Ђокића, помоћника градоначелника, за то време у Лозници је почела велика реконструкција  нфраструктуре у здравству.

– У току је реконструкција Интерног одељење, Грудног, Психијатрије, ових дана смо завршили јавну набавку, изабран је извођач, и очекујемо потписивање уговора за реконструкцију око девет хиљада квадрата гинеколошко-хируршког блока. Увелико се ради пројектна документација за реконструкцију Инфективног, Онкологије и Патологије. У некој наредној фази следи израда пројектне документације за цело партерно уређење лозничке болнице и када све то завршимо, имаћемо око 25.000 квадрата реконструисаног простора са новом дијагностичком опремом – рекао је Ђокић.

Он је истакао и да је Планом јавног здравља добро процењена и животна средина као и да у Лозници на 340 становника ради један лекар, а у Мачванском округу на 450 становника.

Према речима Тање Глишић Матић, начелнице Одељења за друштвене делатности, слика о јавном здрављу је много шира и овде се не говори само о Општој болници и Дому здравља, лечењу и превентиви, већ о свему што утиче на здравље људи.

– Данас је први састанак после којег отварамо јавну расправу. Овај документ ће се наћи на сајту градске управе и сви заинтересовани грађани могу га видети и послати коментаре. Јавна расправа траје петнаест дана, после тога иде на Градско веће и онда на усвајање у скупштинску процедуру. Имамо законску обавезу да усвојимо овај документ на коме смо радили годину дана и бићемо први град у региону који ће то учинити и кренути са применом планираних активности, а наша визија је – Лозница лидер у достигнутом здрављу њених грађана до 2025. године – казала је она.

О доношењу Плана јавног здравља Града Лознице 2020-2025.  ЛН су писале пре пола године и тада је речено да највећи утицај на здравље имају наше животне навике и то 53 одсто као и да је укупна оцена здравља Лозничана доста добра.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ПОТПИСАН УГОВОР – Брзи пут Лозница-Шабац до краја 2023.

ДА ПИТАМО ЗАЈЕДНО – Неисправна улична расвета

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )