ПДБ ’’БицикЛО’’ – Како до урбаног бициклизма

ПДБ ’’БицикЛО’’ – Како до урбаног бициклизма

Љубитељи бициклизма у Лозници настављају ‘’офанзиву’’ за бољи положај оних који воле да путују ‘’на педале’’ тражећи начин како да у сарадњи са надлежнима дођу до најбољих решења. Тако је уз подршку локалне самоуправе  јуче (25. октобар) у Скупштинској сали Планинско бициклистичко друштво (ПДБ) ’’БицикЛО’’ из Лознице одржало панел – дискусији у оквиру пројекта ’’Цикло град Лозница’’ на којој су учествовали Клара Даниловић, шефица Одељења за просторно планирање, урбанизам и становање, из Сталне конференције градова и општина, Владо Мартиновић, из београдског удружење ‘’Улице за бициклисте’’ као и представници града, Јован Миладиновић, члан Градског већа, Владан Трипковић, начелник Одељења за урбанизам, и главни градски урбаниста Драгана Јовановић.

Милош Ђуричић, представник ПДБ ’’БицикЛО’’, које  пројекат ’’Цикло град Лозница’’ реализује у сарадњи са ’’Београдском отвореном школом’’, а под покровитељством ’’Америчке агенције за међународни развој’’ (УСАИД), каже да је општи циљ промоција бициклизма као одрживог вида транспорта у градском подручју Лознице.

– Панел –дискусија организована је првенствено да се представницима власти приближи ова материја, да их мотивише да о бициклизму почне мало више да се размишља и да буду предузети одређени кораци. Налазимо се на почетку интезивније комуникације и сарадње која је до сада протекла у задовољавајућем нивоу. Причамо о корацима неопходним за интезивирање процедуре за побољшање бициклистичке инфраструктуре, искуствима других средина о одрживој урбаној мобилности у Србији, и акцијама које колеге у Београду предузимају у популаризацији бицилизма. Радимо на неколико фронтова, првенствено су наше акције биле окренуте ка представницима локалне самоуправе. Имали смо неколико састанака са њиховим представницима, надам се да ће их бити  још више, неколико заједничких вожњи са грађанима Лознице,а  то је она сфера када треба да омасовите бициклизам, да бициклисте учините видљивима. Генерално смо задовољни са до сада учињеним корацима, али увек може боље и надам се да ћемо остварити још већу сарадњу са локалном самоуправом  – каже он.

Што се тиче положаја бициклиста у Лозници Ђуричић каже да у граду постоји око четири и по хиљаде метара бицилистичких стаза које су у јако лошем стању, неусловне, а подлога од којих су урађене није баш најбоља.

– Расцепкане су, полазе ниодакле и воде никуда, што је једна од великих мана. Оно на чему инсистирамо и желимо да приближимо људима који се баве планирањем да бициклистичка инфратруктура не подразумева нужно изграђену бицилистичку стазу издвојену од остатка саобраћаја, него просто бициклисте треба имплементирати у градско ткиво већ постојећих саобраћаница. Могу бити спроведене бројне регулаторне мере, дозвола кретања бицилистима у оба смера у једносмерним улицама, стварање зона смиривања саобраћаја, постављање успоривача саобраћаја. То су све кораци са којима су развијене земље које данас предњаче у бицикизму почеле ’70 тих година. То све не изискује готово никакве материјалне трошкове сем сигнализације, обележавања бициклистичких стаза и евентуално успориваче саобраћаја. То су први кораци где се ствара критична маса бициклиста у граду, где бицикли постаје свакодневно превозно средство и онда се то шири ка осталом подручју града – објашњава Ђуричић.

Јован Миладиновић је казао да је бициклизам уврштен у стратешку документацију и да је сарадња  са ПДБ ’’БицикЛО’’ започетна као и низ активности у којима они имају места за промоцију својих идеја. Они ће бити активно укључени у уређење саобраћаја у граду и локална самоуправа је спремна да чује њихове идеје и сугестије.  Миладиновић је подсетио да ће град до краја године град имати Стратегију безбедности саобраћаја на путевима на територији Лознице за период од 2020. до 2025. године и прву фазу Студије саобраћаја града Лознице.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

КОД ’’ЛИПЕ’’ – Бициклиста тешко повређен

ЈАВНА РАСПРАВА О БУЏЕТУ – Почетак у Бањи Ковиљачи

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )