У СУСРЕТ ЈУБИЛАРНОЈ ГОДИНИ – Обележили 209. година од Боја на Лозници

У СУСРЕТ ЈУБИЛАРНОЈ ГОДИНИ – Обележили 209. година од Боја на Лозници

Део бедема поред старе лозничке цркве до наредне јесени добиће потпуно нови изглед, а простор на шанцу дочараће време из Првог српског устанка и чувеног Боја на Лозници. Ово су данас (18. октобар) најавили представници Града Лознице и Центра за културу „Вук Караџић“, који су поводом 209. годишњице од овог историјског догађаја положили венац на гроб војводе Анте Богићевића, који је предводио јунаке у борби против турске војске.

– Војвода Анта Богићевић уз помоћ бораца Карађорђа Петровића 1810. године бранио је јуначки овај простор, а историја је показала да су Срби били успешни у биткама јер српски борци никада нису водили освајачке ратове. Иза линије фронта српских бораца увек су била њихова села, куће, очеви, мајке и деца. Данас, на срећу, више није време да водимо такве битке већ да живимо за Србију, да водимо рачуна о запослености људи, изградњи институција, бољем животу. Како је рекао Јован Цвијић, данас су нам потребни млади и креативни људи који имају идеје и одлучност јер само они могу да воде земљу напред – поручио је Љубинко Ђокић, помоћник градоначелника Лознице.

Снежана Нешковић Симић, директорка Центра за културу најавила је да ће град следеће године обележити јубилеј – 210 година од славног боја, као и да ће војвода Анта Богићвићи званичо добити манифестацију која ће ући у календар најзначјнијих датума из историје и културе Јадра. Она је најавила и реализацију пројекта који је награђен на конкурсу „Моја идеја за моју Лозницу“, којим је планирано уређење шанца у духу времена од пре више од два века. О пројекту „Чувари Лознице“ говорили су историчари Зоран Тошић и Горан Вилић, објаснивши да ће поред још једног музеја на отвореном о боју на Лозници бити приређена и документарна изложба, допуњена у односу на ону од пре десет година.

– Биће приређен шири програм који ће указати на значајан догађај, као и на војводу Анту Богићевића и утврђење које је на бедему изнад града изграђено још 1807. године. План је да педесетак метара шанца буде уређено тако да он буде интересантан посетиоцима, а отварање тог комплекса биће централни догађај манифестације у част јубилеја – речено је.

 

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

НА МЕЂУНАРОДНОМ ФЕСТИВАЛУ ТУРИСТИЧКИХ ПУБЛИКАЦИЈА – Три кофера за Лозницу

САМОСТАЛНИ КОНЦЕРТ ИВАНА МИЛИНКОВИЋА – У родном граду запевао као солиста

 

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )