СВЕТСКИ ДАН ХРАНЕ – За свет без глади

СВЕТСКИ ДАН ХРАНЕ – За свет без глади

На значај правилне исхране сваке године указује Организација за храну и пољопривреду Уједињених нација обележавањем Светског дана хране, 16. октобра, чији је овогодишњи мото „Правилна исхрана – доступна свима. За свет без глади“. Лознички Дом здравља „Др Миленко Марин“ обележио је овај дан пригодном акцијом у Гимназији „Вук Караџић“ у сарадњи са лозничким УГ „За здравље“ чији пројекат у вези са исхраном младих финансира локална самоуправа. Поред превентивних прегледа запослених у гимназији, организовано је и представљање здраве ужине за децу.

– Истакли смо значај три главна оброка и две ужине дневно. За ужину су довољни воће и поврће које треба да буде добро опрано, нема потребе да се купује брза храна. Због брзог темпа живота стално прихватамо неке новине, посебно деца  која воле припремљену храну у виду шејкова, а то за овај узраст није добро. Много је важније јести воће, јер варење хране почиње у устима, на тај начин се не преједају, кашастом храном се уноси већа количина и варење тек креће у желуцу, таква храна брзо оксидише и губи се витамин Ц. Општи утисак који смо данас стекли је да омладина зна шта је  здрава храна, подједнако су јели и воће и поврће, а највише шаргарепу, што нас је изненадило – истакла је дипломирани биолог Валентина Петровић, представница за односе са јавношћу Дома здравља.

Такође, на часовима одељенске заједнице гимназијалци ће ових дана имати и презентације о значају правилне исхране.

Како је рекао Љубинко Ђокић, помоћник градоначелника, према подацима Светске здравствене организације око шестина становништва је неухрањена, а са друге стране, само у Србији се баци у просеку 35 кг хране. Храна није јефтина не зато што у нашој земљи не може довољно да се прозведе него што су наша примања таква да издвајања за храну представљају озбиљну ставку.

– Имамо око 5.000 регистрованих пољопривредних домаћинстава, да бисмо индиректно помогли производњу хране, пре свега органске, из градског буџета сваке године издвајамо средства за подстицај пољопривредне производње. Ове године предвиђена су 24 милиона динара од чега највећи део одлази на субвенционисање пољопривредних прикључних машина, система за наводњавање, садног материјала, стакленика, пластеника и слично – истакао је Ђокић. 

Поводом Светског дана хране у ОШ „Краљ Александар Први  Карађорђевић“ у Јадранској Лешници традиционално су одржани прикладна акција и приредба које је са школом организовала Општа болница, у сарадњи са Музичком школом и  градском управом.

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ШКОЛА ГЛУМЕ У ОМЛАДИНСКОМ ЦЕНТРУ – У суботу аудиција

НА ФЕСТИВАЛУ ТУРИСТИЧКИХ ПУБЛИКАЦИЈА – Крупњу ”Бронзани кофер” (ВИДЕО)

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )