НЕ ДЕШАВА СЕ САМО ДРУГИМА (2) – Боље спречити него лечити

НЕ ДЕШАВА СЕ САМО ДРУГИМА (2) – Боље спречити него лечити

Све основне и средње школе су у обавези да у годишњем  програму рада предвиде  активности које ће предузимати у циљу превенције злоупотребе дрога. Педагози у три основне школе са којима смо разговарали, кажу да се о овој теми највише говори на часовима одељенске заједнице, истичу да би било корисно организовање  трибина, предавања, али и укључивање родитеља

Злоупотреба психоактивних супстаници, друштвено неприхватљиво понашање вршњачке групе као и одбацивање од стране вршњака, погубне су за период  адолесценције у којем су млади  склонији ризичнијим понашањима. Нажалост, живимо у времену када се овај проблем све више спушта на ниво деце у основним школама која много раније долазе у додир са психоактивним супстанцама. Да би се то предупредило, Министарство здравља је прошле године свим школама доставило стручно упутство за планирање превенције употребе дрога у којем су предвиђене и активности које треба предузети на нивоу школе.

–  Наше је да у школама у оквиру редовне наставе и ваннаставних активности, јачамо личност ученика, њихово самопоуздање, да размишљају пре него што пристану на тако нешто и да знају које су штетне последице – каже Вања Јеремић, педагошкиња у ОШ „Анта Богићевић“ у Лозници.

Она истиче да би у школама  више пажње требало  посветити превенцији кроз радионице и предавања на часовима одељенске заједнице где би се као предавачи могли појавити и  родитељи  који су здравствени радници.

–  У оквиру редовне наставе постоје предмети где се прави веза између заштите, штетних ефеката и здравих стилова живота. Ми смо прошле године организовали трибину под  називом „Здрави стилови живота“, већих акција на нивоу локалне самоуправе или сарадње са здравственим установама није било – истиче Јеремићева.

Ана Павловић, педагошкиња у ОШ „Свети Сава“ у Липничком Шору, каже да програм превенције који је утврђен годишњим планом рада, поред педагога, реализује наставник биологије, наставница хемије и одељенске старешине у оквиру часова одељенске заједнице. На часовима грађанског васпитања чији план одређује Министарво просвете, само је једна тема посвећена томе.

– Наставници нису имали посебне обуке, зато ангажујемо оне који по својој струци о томе више знају. Имамо добру сарадњу са припадницима полиције који организују низ предавања ученицима четвртог и шестог разреда а једна од тема односи се на штетност злоупотребе дроге и алкохола тако да нам и они много помажу – каже Павловићева.

Како нам је рекла Љубица Савић, педагошкиња у ОШ „Јован Цвијић“ у Лозници, о овој теми се доста говори на часовима грађанског васпитања  и у млађим и у старијим разредима, као и на часовима одељенске заједнице, тако да су ученици упознати о штетностима употребе таквих супстанци.

– Наставници су о овој теми имали пар предавања и трибина које је организовала локална самоуправа, школа и учитељска друштва, али мислим да би можда још више требало посветити пажње пре свега превенцији која је најважнија, да не би дошло до зависности – каже Савићева.

Наше саговорнице кажу да немају сазнања да ученици у њиховим школама користе дрогу или алкохол када је настава у току  или у школском дворишту. Ни у једној школи такав случај није забележен нити пријављен од стране ученика, родитеља нити их је о томе полиција обавестила.

– Конзумирање алкохола се најчешће дешава када деца иду на  екскурзије, посебно код старијих разреда. Желе да пробају, да се покажу пред вршњацима и то је њихово прво искуство са алкохолом –  каже Јеремићева.

 

ЕЛМ

Пројекат подржава Министарство културе и информисања

ПРОЧИТАЈТЕ И…

НЕ ДЕШАВА СЕ САМО ДРУГИМА (1) – Само још овај пут (и постаћеш зависник)

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )