У ГОДИНИ ЈУБИЛЕЈА – Изложба о школи у Драгинцу

У ГОДИНИ ЈУБИЛЕЈА – Изложба о школи у Драгинцу

Поводом обележавања 180 година постојања и рада, Основна школа „14.октобар“ у Драгинцу у сарадњи са удружењем грађана „Меморијал Драгинац“ приредила је данас (10. октобар) документарну изложбу о историјату и раду једне од три најстарије школе у лозничком крају, ауторке Драгице Савичић. Директорка школе, Светлана Алимпић Ђокић рекла је да је у време оснивања драгиначке школе у целој тадашњој Србији било је 28 државних и 56 општинских школа. Она је подсетила да је кроз ову школу прошло доста угледних људи, 14 доктора наука, неколико академика и других значајних личности који су својим знањем и радом представљали горњи Јадар много даље од Лознице и Драгинца. О поставци је говорио Љубисав Рашевић, потпредседник „Меморијала Драгинац“, док је изложбу свечано отворио Љубинко Ђокић, помоћник градоначелника Лознице.

– Пре драгиначке, отворена је ОШ „Анта Богићевић“ у Лозници и школа у Лешници. Ову школу је посетио Вук Караџић 1850. године, а данашњи назив носи од 1960, асоцирајући на 14. октобар 1941. године, дан када је у овом делу јадарског краја стрељано скоро три хиљаде цивила. Школа данас има четири издвојена одељења у Великом Селу, Цикотама, Јаребицама и Ступници, а ускоро планирамо замену фасадне столарије на згради а после и реконструкцију крова – рекао је Љубинко Ђокић.

На изложби су представљени историјски извори о основној школи у Драгинцу сачувани у Архиву Србије, Међуопштинском историјском архиву у Шапцу, Универзитетској библиотеци, Народној библиотеци Србије, Музеју Јадра у Лозници, Библиотеци Вуковог завичаја, школској архиви и приватним албумима.

– Изложба „180 година основне школе у Драгинцу (1839-2019)“ је својеврстан омаж овој установи и приказује историјат школе, а истраживачки акценат је стављен на приказивање начина на који школа испуњава своју улогу. Историјска сведочанства која су прикупљена, али нису презентована на изложби, чиниће дигиталну архиву школе, која може послужити за даља и детаљнија истраживања – рекла је ауторка поставке Драгица Савичић.

Овај скуп су употпунили и ученици Музичке школе „Вук Караџић“ из Лознице, а како је најављено, ускоро ће из штампе изаћи и књига посвећена Драгинцу и „крвавом октобру“. За суботу је најављена 34. манифестација „Дани дечје поезије и прозе“, а за понедељак централна свечаност поводом Дана школе и помен жртвама у Другом светском рату.

С. П

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ДЕЧЈА НЕДЕЉА – Принцезе и гусари на шеталишту

ПРОЈЕКАТ ‘’ЈАДАРИТ’’ – Одлука за две године

 

 

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )