ДАНАС У ТРШИЋУ – Сусрет с Јанком Вујиновићем

ДАНАС У ТРШИЋУ – Сусрет с Јанком Вујиновићем

Овогодишње саборовање у част Вука Караџића настављено је данас (13. септембар) у Образовнокултурном центру у Тршићу који носи име знаменитог Лозничанина и реформатора српског језика. Тамо је представљен зборник радова „Унутрашње путовање Јанка Вујиновића“ са округлог стола одржаног у Троноши 16. јуна 2017. године поводом обележавања седам векова Манастира Троноша. Овај скуп су заједнички организовали Библиотека Вуковог завичаја и лознички Центар за културу, а поред Јанка Вујиновића учествовали су др Миодраг Матицки и професори др Даница Андрејевић, др Бошко Сувајџић, др Марко Недић и мр Милан Лукић.

Зборник обухвата радове изнете пре две године у Манастиру Троноша посвећене књижевном стваралаштву Вујиновића, који је прошле године добитио награду за животно дело Удружења књижевника Србије. У њему су заступљена 22 аутора, углавном универзитетски професори, књижевни критичари и писци из Србије, Републике Српске и Пољске, као и један Вујиновићев ауторски текст који говори о јадарском крају из ког је потекао.

Саборовање се наставља вечерас од шест сати у Сталној поставци слика Миће Поповића и Вере Божичковић Поповић, где ће се представити општина Херцег Нови, а посетиоци моћи да погледају видео-приказ о културно-историјским знаменитостима тог града и Боке Которске. Потом, од осам сати у Вуковом дому културе концерт ће одржати Хор „Свети Серафим Саровски“ из Зрењанина.

Сутра ће у Тршићу бити одржан 49. међународни научни састанак слависта у Вукове дане, представљен „Споменар Мине Караџић“ са преводом на немачки и руски језик, едиција „Студије о Србима“ и „Студије о српској књижевности“, као и научни зборник радова „Савремена српска фолклористика 6“. Програм у Лозници од осам увече приредиће гуслари у Вуковом дому културе, а учествују Друштво гуслара „Бајо Пивљанин“ из Београда и Гусларска секција „Вук Караџић“ из Лознице.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

У ОКВИРУ САБОРОВАЊА – Прича о првом Србину – светском путнику

ПОВОДОМ 600. БРОЈА ЛН – Књиге за најстарије читаоце

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )