РУСКИЊЕ О СРПСКОЈ КУХИЊИ – Откриле заборављени рецепт

РУСКИЊЕ О СРПСКОЈ КУХИЊИ – Откриле заборављени рецепт

Тражећи материјал за своју нову књигу “Моја укусна Србија” две рускиње Јелена Зелинска и Татјана Рибакова, успеле су да, како кажу, открију и једну гастрономску тајну Вука Стефановића Караџића. О свом открићу говориле су данас (3. септембар) у Тршићу, а жена која је наследила чувану породичну тајну ‘’Вуковог рецепта“, спремила је ту  посластицу  па је ‘’тајна’’ могла и да се проба.

У свом знаменитом „Рјечнику“ Вук Караџић није бележио само српске речи, пословице и народне умотрворине, већ и старинске рецепте српске кухиње. Један од њих био је сматран заборављеним све док Зелинска и Рибакова у потрази за рецептима за водич ‘’Моја укусна Србија’’ нису откриле да није баш тако.

Према речима Зелинскаје, она је пре неколико дана посетила село Шилопај код Горњег Милановца где је послужена колачем за који су домаћини рекли да се спрема по веома старом рецепту.

– Десило се да сам наредног дана дошла у Тршић и са људима из Центра за културу ‘’Вук Караџић’’ разговарала о томе каква је била храна у време Вука Караџића. Мирослав Терзић, кустос и историчар у Тршићу, испричао је да су у Вуковом знаменитом ‘’Рјечнику’’  забележени и рецепти, а да су сви познати осим једног. Када је почео да говори о његовим састојцима помислила сам да је то колач који сам јела у Шилопају где га зову ‘’српска чоколада’’, што је било тачно – прича она.

Татјана Рибакова каже да су после објављивања првог водича ‘’Моја прелепа Србија’’ приметиле да су читаоцима најзанимљивијеи рецепти у тој књизи. Онда су решиле да напишу и водич о српској кухињи због тога што је она здрава, укусна и врло интересантна.

У књизи су рецепти и њихова историја. Један је и о српској чоколади коју сада представљамо у Тршићу. Тај рецепт овде дуго нису знали, али ће сада, верујем, бити поново популаран каже она и додаје да ће водич ‘’Моја укусна Србија’’, други у серијиБалкански пилигрим“,  бише издат у октобру и представљен на Сајму књига у Београду.

Две Рускиње су ауторке серије етничких путописа “Балкански пилигрим“, првог етничког водичаМоја прекрасна Србија”, књиге за коју се чуло и у Србији у Русији и коју је приликом званичне посете Москви председник Србије Александар Вучић поклонио председнику Владимиру Путину. “Моја укусна Србијаупознаће читаоце не само са чаролијиама српске кухиње, већ и животом у нашој земљи кроз посете познатим ресторанима, чувеним куварима и обичним домаћицама, кажу ауторке.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И

ОСУМЊИЧЕНИ ЗА КОРУПЦИЈУ – Ухапшена двојица из лозничког предузећа

НОВИНЕ У ШКОЛАМА – Једносменски рад у две школе у Лозници

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )