САОПШТЕЊЕ ПУ ЛОКАЛ ПРЕС: Непоштовање локалних медија и грађана у Шапцу

САОПШТЕЊЕ ПУ ЛОКАЛ ПРЕС: Непоштовање локалних медија и грађана у Шапцу

Пословно удружење асоцијације локалних и независних медија Локал прес најоштрије осуђује директне претње упућене  локалном медију Подринскеизнешене јавно на конференцији за новинаре у Шапцу од стране Војислава Мијића, председника Пливачког клуба Шабачки делфини. Господин Мијић је у свом непримереном обраћању медијима и новинарима запретио  да ће овај медиј бити угашен и орочио датум за тако нешто – април следеће године.

Догађај у Шапцу је очигледан пример да у локалним срединама постоје озбиљне препреке за остваривање медијских слобода. Неравноправан третман појединих медија у односу на друге медије, спречавање новинара да присуствују догађају и отворена претња гашењем медија, што све садржи обраћање господина Мијића на конференцији за штампу, су најчешћи облици притисака којим су изложени локални медији.

Овакво понашање Војислава Мијића представља кршење Закона о јавном информисању и медијима, који забрањује „непосредну и посредну дискриминацију уредника медија, новинара и других лица у области јавног информисања“ и прописује да се „не сме угрожавати слободан проток информација путем медија, као ни уређивачка аутономија медија, а нарочито вршењем притиска, претњом, односно уценом уредника, новинара или извора информација“.

Сходно одредбама Закона, нико нема право да спречава новинаре да присуствују неком догађају, а понајмање да се претњама гашењем, меша у уређивачку политику неког медија.

Подсећамо, да овакав начин понашања у локалним заједницима не представља само претњу по локалне медије, већ и озбиљну препреку за квалитетно и професионално информисање грађана

Пословно удружење асоцијације локалних и независних медија Локал прес захтева од Војислава Мијића да се  јавно извини уреднику ”Подринских” и новинарима осталих локалних медија који су били на конференцији као и грађанима Шапца за своје непримерено обраћање – стоји у саопштењу ПУ „Локал прес“.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ВЕЧЕРАС НА ТЕРЕНУ “КАДИЊАЧЕ” – Тројка из блока

МЕТЕО АЛАРМ СТЕПЕН НИЖИ – ”Освежење” – 33 Целзијуса

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )