ОД СЕПТЕМБРА – Сређују стари зворнички мост

ОД СЕПТЕМБРА – Сређују стари зворнички мост

Мост краља Александра Првог Карађорђевића, између Зворника и Малог Зворника, ускоро ће добити ново рухо, а после више година ишчекивања, његово уређење требало би да почне у септембру. Како су пренели медији са друге обале Дрине, отварање понуда за уређење пешачког моста, обављено је пре десетак дана, а после прегледа документације следи избор извођача радова.

Из локалне самоуправе Зворника потврдили су да је предвиђено комплетно сређивање гвозденог моста, скидање коцке и постављање асфалтне подлоге на њему, уређење челичне конструкције и пескарење металних делова, фарбање и замена расвете на мосту. У следећој фази радова планирано је расписивање тендера за постављање украсне расвете како би мост био осветљен у целости и имао атрактивнији изглед и већи туристички значај.

Подсећамо да су општине Зворник и Мали Зворник потписале меморандум о сарадњи на реконструкцији моста још у септембру 2010. године, после чега је Зворник суфинансирао израду главног техничког пројекта реконструкције, а који су прихватиле две владе. Пре две године за реконструкцију моста који спаја Зворничане и Малозворничане, Влада Србије издвојила је 600.000 евра. Да ли ће током трајања радова мост бити отворен за пешаке, зависиће од организације послова од стране извођача, објашњавају у зворничкој самоуправи.

Историјски извори наводе да су припремни радови за постављање моста почели 1927. године, када су вршене сондаже, провере терена, као и планирање прилаза. Обимни радови трајали су 1928, и 1929. године, а израда елемената моста извршена је посредовањем представништва немачке фирме у Београду “Цајзл и Мајзл”. Гвоздени делови моста набављени су у Шћећину, тадашњој Немачкој, а ангажовани су и смедеревски “Сартид”, грађевинско предузеће “Тил и Шимић” из Славонског Брода, Техничко предузеће, инжењера Ојдовића из Београда и бројна мања услужна предузећа.

Мост је завршен крајем 1929. године, срушен је 1941, али је потом обновљен и до данас је остао сачуван у првобитном облику.

С. П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ФУДБАЛ: ЛОЗНИЦА – МАЧВА 2:2 – Реми са суперлигашем

НА ЛИКОВНОЈ КОЛОНИЈИ У БРЧКОМ – Бартули уручена “Златна палета”

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )