МОЈА ИДЕЈА ЗА МОЈУ ЛОЗНИЦУ – Награђени за три најбоље идеје

МОЈА ИДЕЈА ЗА МОЈУ ЛОЗНИЦУ – Награђени за три најбоље идеје

Награде победницима конкурса ‘’Моја идеја за моју Лозницу’’ уручене су данас (24.јул) у градској управи. Прву награду од 300 хиљада динара добила је идеја ‘’Монтажно-демонтажна надстрешница на саборишту у Тршићу’’ Николе Поповића и Стеве Маријановића, а две идеје су добиле другу награду и по 200 хиљада динара – ’’Чувари Лознице’’ Удружења ратних добровољаца 1912-1918, аутора Зорана Тошића, и ’’Авантура парк у Видојевици’’ коју је осмислио Филип Ранковић, саопштио је председник седмочлане комисије Љубинко Ђокић.

Честитајући награђенима у име града Ђокић је подсетио да је идеја о конкурсу потекла од градоначелника и жеља локалне самоуправе је да од Лознице направи град по мери грађана, а ово је најбољи начин да то оствари.

– Пошто смо у буџету за ову намену одвојили десет милиона, расписали смо конкурс за награђивање најбољих идеја из разних сфера друштвеног живота. Награђене идеје треба да подигну стандард и квалитет у свим сферама живота са једне стране, а са друге на овај начин повећавамо учешће јавности у раду локалне самоуправе, што нам и јесте циљ. На конкурс су стигле 74 идеје, а седмочлана комисија их је вредновала водећи рачуна колико је свака када се разради економски оправдана, колико је иновативна, колико доприноси промоцији града – рекао је Ђокић.

Пре уручења награда , добитници су  уз видео-презентацију представили своје радове. Идеја “Надстрешница на саборишту у Тршићу” је мултифукционална надстрешница која би пружала заштиту од кише, сунца, ветра и омогућила извођења позоришних представа на отвореном и током лошијих временских услова. Дизајн надстрешнице не ремети визуре и погледе на саму сцену Вуковог сабора, а како се позорница налази у зони заштите културних добара, надстрешница би се постављала само у време трајања сабора.

Пројектом “Авантура парк Видојевица” планирана је изградња авантура парка на Видојевици код Лешнице, на највишем врху, на месту на којем се некада, у време Римљана, налазило утврђење познато као Видин град које се протезало западном падином Видојевице. Циљ пројекта је искоришћеност природних ресурса, ревитализација историјских локалитета на територији града, боље упознавање, и оживљавање природних и историјских места значајних за развој туризма и неговање обичаја, традиције и историје града Лознице.

 “Чувари Лознице – учионица првог српског устанка”, подразумева реконструкцију дела лозничког шанца из боја на Лозници 1810. године у дужини од 50 метара. Лознички шанац изграђен је 1807. године и најочуванији је војни објекат из Првог српског устанка у Србији. Реконструкција дела шанца и постављање ограде од прошћа, одбрамбених ровова, дрвених топова, реплика униформи српских устаника, руских козака чинили би музејску поставку на отвореном, на аутентичном месту, јединственом у Србији и окружењу.

Ђокић је рекао да динамика реализације награђених идеја зависи од више фактора, простори на којима би били реализовани су под заштитом па се о много тога мора водити рачуна, а интерес је града  да то буде што пре. Најавио је ускоро и нови конкурс ‘’Моја идеја за моју Лозницу’’.

Подсетимо, јавни конкурс градске управе “Моја идеја за моју Лозницу”, расписан је почетком децембра прошле године, а намера је, како је тада речено,  да се тим путем открију  и нови креативни људи који би могли бити  ангажовани да помогну граду у даљем развоју пошто су на конкурсу могле бити приложене идеје из свих области живота.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ТИНЕЈЏЕРИ И ЗАВИСНОСТ ОД ВИДЕО-ИГАРА – Нестваран заклон од стварности

ОД СЕПТЕМБРА – Сређују стари зворнички мост

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )