ПРОПАДАЊЕ СПОМЕНИКА НА ГУЧЕВУ – Чекајући надлежне

ПРОПАДАЊЕ СПОМЕНИКА НА ГУЧЕВУ – Чекајући надлежне

Изглед спомен-костурнице на Гучеву већ неко време није онакав какав би требало да буде.  На прилазној страни споменика једног од четири оцила  нема, одваљена је дршка мача једне од статуа, а  обе су пуне видљивих пукотина. На све то поново је из ограде извађено неколико цеви тако да је овом месту опет потребна стручна рука јер време чини своје и у све је лошијем стању.

О спомен-костурници брине Центар за културу “Вук Караџић” у коме кажу да су предузели све оно што је у њиховој надлежности и да су на потезу друге установе. Како кажу, због стања споменика на Гучеву поново су ових дана послали допис Заводу за заштиту споменика културе из Ваљева  у коме од њега траже да код Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања конкурише за његову санацију. Објашњавају да они као установа немају право да конкуришу нити добију новац јер је за њих надлежан ваљевски Завод. У Центру за културу кажу да када нешто није у реду, они обавесте надлежни Завод који предузима даље кораке, а да у конкретном случају он, као надлежна установа за Лозницу, може да ангажује архитекту да уради одговарајући пројекат. Практично, како кажу у Центру за културу, они не могу да раде ништа на своју руку и све зависи од потеза Завода у Ваљеву. Према сазнањима ЛН, стручњак из Завода за заштиту споменика културе у Ваљеву обишао је пре извесног времена споменик и урадио процену према којој  би за санацију оштећења било потребно око 350 хиљада динара. Почетком овога века спомен-костурница је била у лошем стању. Попуцале и  изваљене плоче, симболи, оштећене статуе, били су жалосна слика споменика, а његовом пропадању  и лошем стању допринело је и НАТО бомбардовање 1999. када је гађан репетитор који се налазио недалеко од њега. Захваљујући програму Министарства рада, запошљавања и социјалне политике, тада је обављена реконструкција овог споменика. Радови су обухватили статичко обезбеђење споменика које је било доста нарушено, рађена је  конзервација камена и такозване камене пластике, апликација, грбова, две статуе.

Спомен-костурница на врху Гучева је заједничка гробница српских и аустроугарских војника изгинулих у борбама на овој планини. Аустријанци су за време окупације 1916. подигли споменик са намером да то буде њихова спомен-костурница. Међутим, после ослобођења ту су сахрањени и српски војници, а аустроугарска обележја замењена су српским 1929. године када је споменик добио садашњи изглед.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ТУРИСТИЧКА СЕЗОНА У ЛОЗНИЧКОМ КРАЈУ- Најбоља година на видику

“ЛИЛАЛО” СЕ ЗАХУКТАВА – Пет дана, више од двадесет програма

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )