ОБЕЛЕЖЕН ДАН ПРОТИВ ТРГОВИНЕ ДРОГАМА – Заједно против дроге

ОБЕЛЕЖЕН ДАН ПРОТИВ ТРГОВИНЕ ДРОГАМА – Заједно против дроге

Удружење грађана „Искра“, у сарадњи са лозничким Омладинским центром и уз подршку локалне самоуправе, пригодном акцијом испред Вуковог дома културе, јуче (26. јун) је обележило Међународни дан против злоупотребе и незаконите трговине дрогама. Слоган овогодишње кампање је „Здравство и правосуђе за сузбијање дрога“ чиме се, како је рекла прим. др Нада Ђурић, председница овог удружења, акценат ставља на међусекторску сарадњу, односно на тимски рад свих структура у друштву – здравства, полиције, правосудних органа, социјалне заштите, просвете, невладиних организација и различитих институција.

– Немогуће је да се само једна установа или институција бори против ове пошасти која узима све више маха. Ову акцију спроводимо у склопу пројекта „Заједно против дроге“, а биће организована и обука за вршњачке едукаторе средњих и основних школа у Омладинском центру. Лозница је, вероватно, једини град у Србији који има, прошле године усвојен, Локални акциони план за борбу против дрога. Проблеми се умножавају када је дрога у питању, производе се нове, синтетизоване, много јаче дроге, некада и једно узимање може да има фаталан исход – рекла је Ђурићева.

Како је рекао Љубинко Ђокић, помоћник градоначелника, лечење било ког облика зависности је дуг и неизвестан поступак и зато треба што више пажње поклонити превенцији.  Локална самоуправа подржава све пројекте који имају за циљ неговање здравих стилова живота, огромна средства се улажу у изградњу спортских терена.

Према речима Бојана Лучића, координатора Омладинског центра у Лозници, у Канцеларији за младе имају задатак да  кроз спортске активности анимирају младе и подстакну их на здрав живот. До сада је, каже Лучић, разним активностима обухваћено више од три хиљаде младих, али је циљ да се тај број удвостручи како би што више њих било информисано о штетности дроге  и да не би дошли ну у искушење да је пробају.

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

НА ГРАДСКОМ КУПАЛИШТУ – Небо диктира посету

У ЛОЗНИЦИ – Утакмица пријатељства

 

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )