У ЛОЗНИЦИ  – Утакмица пријатељства

У ЛОЗНИЦИ – Утакмица пријатељства

Несвакидашња фудбалска утакмица одиграна је на терену код Омладинског насеља, а одиграли су је данас (25.6) ФК Јадар 07 и деца мигранти из ”Сигурне куће” у Лозници. Резултат овог сусрета није био важан већ дружење вршњака различитих култура, са различитих страна света, што уопште није било сметња да се добро забаве.

Према речима Иване Стојковић из Центра за социјални рад у Лозници један тим чинила су малолетна деца, узраста од 14 до 17 година, која су на смештају у ”Сигурној кући”, коју је овде отворила  швајцарске организација ”Бордер фрее” у сарадњи са Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. Кућа има капацитет за десет, а тренутно је на смештају једанаест дечака из Авганистана и један из Марока.

То су деца без пратње која ће бити постепено укључена у друштво и ићи ће у школу. Уче српски и енглески језик, припремају се за септембар и школу, а од Центра за социјални рад имају потпуну заштиту  у смислу постављања старатеља. Акценат је стављен и на спортске активности како би распуст провели у најбољим условима за децу. Због утакмице су пресрећни, цео дан се припремају, а за домаћина имају само речи похвале и невероватна ствар је како су лако прихватили ову идеју – каже она.

Док утакмица увелико траје Борисав Карајчић, председник и тренер ФК Јадар 07, каже да су оформљене три екипе, две домаће и једна деце из ”Сигурне куће” која су срећна што имају прилику да буду у друштву вршњака.

– Надамо се да ће им овај дан много значити и бити лепа успомена на њиховом путу који је јако тежак. Ово ће бити дан који ће допринети да им све кроз шта пролазе лакше падне, а пре свега да нашу земљу, људе и децу, доживе као своје и да увек могу очекивати да имају пријатеља у Србији. Битно је да се друже на спортском терену, они су преживели много тога и овако можемо да им олакшамо пут ка бољем животу. Ови људи треба нашу земљу да доживе као лепу дестинацију кроз коју су прошли и у коју ће се радо вратити. Наша деца, тренери из ФК  Јадар 07 и родитељи су прихватили ову децу и са њима одрадили час спорта у коме су сви уживали – каже Карајчић.

Падали су голови, чуло се и навијање, деца мигранти су на тренутак заборавила невоље иза њих, а све је било у спортском духу. Иначе, кућу за смештај малолетних миграната без пратње у Лозници отворио је почетком године Зоран Ђорђевић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

У СКЛОПУ МАНИФЕСТАЦИЈЕ “ДРИНСКА РЕГАТА ЉУБОВИЈА 2019” – Турнир у стоном тенису

ДОГОВОРЕНО – Без паркинга у парку са базеном

 

 

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )