СИНОЋ У КЛУБУ „КОД МАЛИШЕ“ – Нова књига о српским филмовима

СИНОЋ У КЛУБУ „КОД МАЛИШЕ“ – Нова књига о српским филмовима

 Новитет издаваштва Филмског центра Србије (ФЦС), књига „Најбољи српски филмови 21. века“, чији аутори су Ђорђе Бајић, Зоран Јанковић и Иван Велисављевић, а која се надовезује на прошлогодишњи зборник „Критички водич кроз српски филм 2000-2017“ истог ауторског трија, представљена је синоћ (20.јун) у клубу „Код Малише“. Сусрет са лозничком читалачком публиком, ауторима Зорану Јанковићу и Ђорђу Бајићу, уприличили су књижара „Алиса у земљи књига“ и Удружење грађана „Паресија“.

Наша нова књига представља избор текстова из „Критичког водича кроз српски филм“ који су прилагођени и преведени на енглески, а придодате су и критике неколико најбољих српских филмова из 2018. године. „Критички водич“ је био свеобухватан, док нова књига представља наш заједнички избор оног најбољег, најзанимљивијег, најважнијег што су српски филмски аутори изнедрили од 2001. године па до данас. У том контексту, ово је сасвим нова књига, са новим концептом и новом, широм циљном публиком – рекао је Ђорђе Бајић.

Кроз четири засебна сегмента, међу корицама ове књиге су и критике најбољих филмова прослављених и искусних аутора Желимира Жилника, Горана Паскаљевића, Емира Кустурице, Милоша Мише Радивојевића и Горана Марковића, док књигу затвара сегмент са криртикама филмова надолазећих редитељских снага Луке Бурсаћа, Косте Ристића, Филипа Ковачевића, Момира Милошевића и Рашка Миљковића.

Овај пут се обраћамо и иностраној публици и нова књига је тек један од могућих избора на ову самозадату тему. Зато с нестрпљењем ишчекујемо потенцијалне замерке и полемике. Поврх свега, и ова књига је тихи и, надајмо се, дуговечан доказ наше истрајне љубави коју сва тројица гајимо према српском (и раније и југословенском) филму – рекао је Зоран Јанковић додајући да се „за ових двадесетак прилично посних филмских година у Србији изродило пар десетина озбиљних, важних, занимљивих и референтних филмова“.

 

С. П.

НА КОНЦЕРТУ ГРУПЕ „СОЛО“ – Прославили десет година рада

САЊА ДОМАЗЕТ О ГРАДОВИМА – Живот чине утисци

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )