У КУЋИ ПИСАЦА – Стигла гошћа из Бугарске

У КУЋИ ПИСАЦА – Стигла гошћа из Бугарске

Од понедељка гост Куће писаца у Тршићу је Жела Георгијева, књижевни преводилац са руског и јужнослoвенских језика на бугарски. Овогодишња гошћа резиденцијалног боравка у родном селу Вука Караџића превела је више од 40 књига са српског језика на бугарски, а добитник је највиших награда у земљи и иностранству.

Георгијева је студирала словенску филологију (јужнословенске језике и књижевности и руски језик и књижевност), радила као стручњак, уредница и издавачица за Народну библиотеку Светог Ћирила и Методија, Радио Софију, Државни радио и издавачку кућу Отечество. Десет година је била главна уредница издавачке куће Панорама и истоименог часописа, тромесечника одсека бугарског удружења преводилаца специјализованих за књижевно превођење. Поред књига са српског језика, превела је 15 са хрватског и 15 књига са руског на бугарски, а њени преводи добили су највише награде у земљи и иностранству. Награђивана је и за свој ангажман усмерен ка унапређењу бугарске књижевне сцене. 

Жела Георгијева ће у Тршићу боравити до 30. јуна.

С. П

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ДЕВЕТА ИЗЛОЖБА УМЕТНИЧКЕ РАДИОНИЦЕ ”МАШТА БАШТА” – Уметност је чаролија (ВИДЕО)

ВЕРИ МИЛИЋЕВИЋ ЗВАЊЕ НАЈБОЉИ НАСТАВНИК БИВШЕ ЈУГОСЛАВИЈЕ – Образовање брише границе

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )