РФЗО – Још 61 лек о трошку државе

РФЗО – Још 61 лек о трошку државе

Републички фонд за здравствено осигурање одредио је нову листу лекова на тзв. позитивној листи на којој ће се наћи  61 нови лек за који ће држава морати да „одреши кесу“.

Како је најавила Сања Радојевић Шкодрић, директорка Фонда, међу новим лековима наћи ће се  терапијске алтернативе лекова за кардиоваскуларна и  реуматска обољења, дијабетес и иновативни лекови за пацијенте који болују од псоријазе и метастатског меланома, а који су БРАФ позитивни.

Држава планира да ове године склопи уговоре са 11 приватних клиника у којима ће моћи да се уради вантелесна оплодња. Јавни позив клиникама отворен је до 31. јануара. Веома је важно да могу да конкуришу и они који су већ добили прво дете путем вантелесне оплодње.

Иначе, прошле године први пут је омогућено да се о трошку државе замрзне шест ембриона са роком чувања од пет година.

Директорка Фонда најавила је и да ће ове године бити донет нови правилник за лечење у иностранству, који ће садржати индикације и болести које до сада нису могле да се лече у ван земље. Између осталог, биће омогућено и да се раде и неке генетске анализе.

Очекује се да нову листу лекова Влада Србије усвоји на некој од наредних седница.

В. М.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )