НОВОГОДИШЊЕ ЧИШЋЕЊЕ ЏЕПОВА – Јелка своје тражи

НОВОГОДИШЊЕ ЧИШЋЕЊЕ ЏЕПОВА – Јелка своје тражи

Није ред да у нову годину она уђе, а да се није поновила. Јелка мора бар неку ситницу да добије па куд пукло да пукло, а дочек се ближи, гужве расту као и новогодишња грозница и лако се да заборавити нешто, али то не сме бити оно што њој припада. Пошто Улица Светог Саве, у којој су се досад редовно уочи новогодишњих празника отварали “бутици” за јелку, никако да и званично буде пуштена у саобраћај, иако по њој шпартају аутомобили, и док се то не деси, важи као градилиште, продавци новогодишњих “џиџа-биџа” сместили су се дуж Трга Вука Караџића. Иако их има, вероватно, као и увек, због онако развучених тезги, од којих је већина увече у мраку, делује као да их је мање него пре када су се тискали код споменика Вуку. Што се цена тиче, оне се углавном годинама врте у истом распону.

 Ако ко нема јелку, може да је купи, а колико ће му динара избити из џепа зависи од величине. Мање од 200, 300 не може, осим ако се не купује она баш, баш малецка, мања од неких украса, а за тако нешто нема оправданог изговора, осим величине стана, ако је незнатна. Што јелка већа и раскошнија, то цена виша па тако има и оних од пет и по хиљада динара, али “код Кинеза”. Наравно, уколико немате намеру да засадите дрвце после празика, боље је да купите вештачку  јелку, да сачувамо бар неко дрво. Украса има разних и, мада човек зна да су све то мамипаре, изузетно привлачних, а цене су исто тако шаролике па може да се нађе, на тезги и у радњама, и оних ситнијих што их се за стотину динара наниже дванаест, али и великих где кугле коштају по више од стотину динара. Занимљиве су и црвене, новогодишње торбице за јелку, врте се око 200, 300 динара, а, ако вам се посрећи, можда неко погрешно схвати и убаци какав дар. Лампиони лепо светлуцају, а они лепши, раскошнији, дужи и занимљивији достижу и до 500, 600 динара, али користе лед сијалице.

Новац је могуће потрошити и на још читав низ сасвим непотребних ствари, али празнични дух кад поседне људе, уме да похара новчанике, а после нема кајања.

Н. Т.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

БОЈАНА ВАСИЋ ИЗ ЛОЗНИЦЕ – Вратила новчаник пун пара

АНКЕТА – Како ћете дочекати нову 2019. годину?

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )