НАДОГРАДЊА ОБДАНИШТА “БАМБИ” – Чека се “зелено светло” противпожараца

НАДОГРАДЊА ОБДАНИШТА “БАМБИ” – Чека се “зелено светло” противпожараца

Радови на надоградњи обданишта “Бамби” почели су 15. јуна и мада је на табли са информацијама о овој инвестицији као  рок за њихов завршетак наведено 125 дана објекат још није у функцији. Родитељи чија би деца требало да буду у овом обданишту нестрпљиво чекају  окончање надоградње којом, како је раније најављено,  објекат “Бамби” треба да добије места за још сто двадесеторо до сто педесеторо деце, а листа чекања буде  сведена на минимум.

Према речима Љубинка Ђокића, помоћника градоначелника, градска управа тражи од извођача да обданиште што пре буде у функцији, али не на уштрб безбедности зграде и противпожарног система који мора испуњавати све законске прописе предвиђене за овакву врсту објеката.

– Противпожарна заштита тражила је  да у надограђеном делу буде синхронизован систем дојаве пожара са оним у старом делу обданишта и сада чекамо да утврде да ли је све урађено како су захтевали у интересу безбедности деце. Све друго је у реду и ово не утиче на трошкове. Молим родитеље само за још мало стрпљења, и ми, такође, желимо да то буде готово што пре – објаснио је Ђокић за ЛН.

 Према речима Иване Савић, директорке установе,  сва деца из  “Бамбија” распоређена су по другим објектима, а предшколске групе су у школама. Од отварања “Бамбија” зависи и када ће новоуписана деца, коначно, кренути у обданиште.

– Ниједно ново дете нисмо примили не само у “Бамбију” него ни у другим објектима јер смо у постојеће капацитете морали да сместимо децу из зграде која је надограђена.  Кад буде отворен “Бамби” у њему ће бити више од 400 деце. Овај објекат је и пре имао највише група, односно деце, у “Чаролији” има 11, “Бамби” је имао 13,  а сада ће имати 17 васпитних група – каже она и истиче да је уз надоградњу обновљен и призмени део тог објекта. Надоградња “Бамбија” кошта око 62 милиона динара, при чему Лозница из градског буџета даје 36, а Министарство привреде остатак новца. Од краја деведесетих  на листи чекања за обданиште у Лозници је редовно остајало више од 200 малишана. Отварањем “Чаролије” 2012, једног од најсавременијих обданишта у Србији, те године није било листе чекања, али већ од наредне јесте. Због тога је град одлучио да надогради зграду објекта “Бамби” зашта је добио подршку државе. Машина већ извесно време нема у дворишту обданишта које сада треба довести у ред и уклонити трагове које су оставили тешка механизација и друга возила  током надоградње.

Када ће противпожарци дати зелено светло па да дечја граја поново одјекује у овом објекту за сада није могуће прецизирати, али би свакако било лепо да  најмлађи Лозничани у проширеном “Бамбију” дочекају Деда Мраза.

Т.М.С

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )