У ДВЕ СРЕДЊЕ ШКОЛЕ – У клупама и ђаци мигранти

У ДВЕ СРЕДЊЕ ШКОЛЕ – У клупама и ђаци мигранти

У Техничкој школи и СШ “Свети Сава” од септембра наставу похађа шест ученика миграната из Центра за азил у Бањи Ковиљачи. Обе школе су укључене у пројекат  “Мадад 2” као установе које у свом образовном систему имају и мигранте, а он траје од новембра ове до марта наредне године

Ове школске године међу ученицима Техничке и СШ “Свети Сава” налази се и шесторо миграната из Ирана, три девојчице и три дечака,  који желе  овде да се школују. Према речима Горана Горданића, директора Техничке школе, ова образовна установа  укључила се у пројекат у коме је партнер Министарство просвете, науке и технолошког развоја “Мадад 2” као школа која у свом образовном систему има и мигранте, а пројекат траје од новембра ове до марта наредне године.

– Имамо три ученика из Центра за азил у Бањи Ковиљачи. Двојица  су први разред на смеру аутомеханичари, а трећи, који је на иницијалном тесту показао завидно знање енглеског, физике и математике, жели да се школује за електротехничара рачунара и он редовно долази на наставу четвртог разреда. Сходно њиховим интересовањима направили смо списак предмета који похађају. Тај најстарији ученик, који је дошао прошлог месеца осим енглеског, који добро зна, и српског језика жели да похађа часове физике, математике, програмирања и електронике јер намерава да остане у Србији и студира електротехнику.  Почели смо са тих неколико предмета и како буде напредовао са учењем српског видећемо да проширимо њих број. Ови ученици из Центра за азил долазе организовано, а у школи су од осам ујутру до 11.30, тако да имају четири часа дневно. Подршка  коју смо добили овим пројектом отвара простор да примио још ученика миграната уколико буде било интересовања. Иначе, они ће наставити да похађају наставу и по истеку пројекта, до краја школске године – објашњава Горданић и додаје да су ученици мигранти  лепо прихваћени, а најредовнији, будући електротехничар рачунара има менторе, два ученика из разреда који добро знају енглески.

Горданић каже да је у оквиру пројекта школа добила  шест хиљада евра, а новац је строго наменски усмерен на повећање и побољшање капацитета васпитно образовних установа.

– Може се утрошити на опремање кабинета и радионица потребним наставним средствима и опремом, а делом и на едукацију наставника за рад са децом мигрантима. Од 6. до 9. децембра у нашој школи траје семинар за наставнике који реализује Центар за интерактивну педагогију из Београда у сарадњи са Министарством просвете и Комесаријатом за избеглице. То је први корак ка едукацији наставника за рад са таквом децом – каже директор.

Мигранте средњошколце имају и у СШ  “Свети Сава”, која је такође ушла у овај пројекат, где су три ученице из Ирана које се школују за фризерке.

– Њих три су наши ђаци од септембра, први су разред, редовно долазе на наставу, одлично су прихваћене и лепо су се уклопиле. Оне су наши први ученици мигранти, одушевљење су, а  имамо и фантастичну сарадњу са Центром за азил у Бањи Ковиљачи. Осим новац из овог пројекта добили смо од ЕУ још нека средства, а они ће нас посетити средином месеца – каже Јелена Мирковић, директор школе.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

МЕСЕЦ ДАНА ПО ИСТЕКУ РОКА ЗА ЗАВРШЕТАК РЕКОНСТРУКЦИЈЕ УЛИЦЕ СВЕТОГ САВЕ – Још два, три дана…

ОСТА СЕЛО БЕЗ МЛАДИХ (6) – Стварају боље услове за живот на селу

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )