У ФАК–У – Препакован опасан отпад, чека се транспорт

У ФАК–У – Препакован опасан отпад, чека се транспорт

ЛН потврђено је да је цијанидна со из ФАК-а спремна за транспорт, али још увек нема прецизног датума када ће се то и догодити и где ће бити послат.  Према незваничним информацијама, то би требало да буде до краја године. Очекујем да после ФАК-а на ред дође и “Вискоза”, каже посланица Борка Грубор

Препакивање ускладиштене отпадне цијанидне соли у нову бурад, започето претпрошле седмице, завршено  је ове и сада се чека њен транспорт из Лознице, потврдио је прекјуче  Дејан Којић, извршни директор ФАК-а. Метална бурад у магацину стоје последњих осам година, амбалажа је дотрајала, корозија учинила своје па је из неких почео да цури опасан отпад због чега је било неопходно пребацивање у нову како би га било могуће безбедно одвести  из града.

Уклањање цијанидног отпада обавља се у оквиру пројекта Министарства заштите животне средине “Измештање и трајно збрињавање отпада на територији Србије”, а према незваничним информацијама, ангажовано је неколико овлашћених домаћих фирми. Цијанидне соли из Лознице, како сазнајемо, требало би да оде најкасније до краја године, а изгледа да смо на прагу решавања још једног еколошког проблема.

Према речима народне посланице др Борке Грубор, требало би да уследи и уклањање заосталих опасних материја и из некадашње “Вискозе”.

– Од помоћника министра заштите животне средине Филипа Абрамовића из Сектора за управљање отпадом и отпадним водама, обавештена сам о препакивању буради цијанидне соли у ФАК-у, а том приликом рекао је и да ће и “Вискоза” бити очишћена од опасног отпада. Од почетка свог мандата сам указивала на заостале опасне материје и коначно је са тим почело и ја заиста очекујем да после ФАК-а на ред дође и “Вискоза” – рекла је она за ЛН.

 Процена је да се у  некадашњој Фабрици ауто-тракторских кочница (ФАК) налази око 75 тона отпада цијанидне соли, а према последњим подацима у пропалој ХК “Вискоза” има 1.500 кубика воде контанимиране угљен-дисулфидом (ЦС2), 300 кубика црног луга, 15 тона мазута и 20 кубика фурфурала. Уклањањем ових материја проблем неће бити до краја решен јер је  после тога потребно урадити и анализу земљишта и утврдити да ли је и колико затровано.

Иначе, Лозничке новости су прошле седмице од министра за заштиту животне средине Горана Тривана тражиле одговоре на више питања о ФАК-у и “Вискози”: Колики су трошкови и ко финансира  препакивање отпада цијанидне соли из старе металне амбалаже у нову, која фирма обавља тај посао, када ће овај опасан отпад бити трајно уклоњен из Лознице и где ће бити послат? Тражили смо одговор и на питање колико ће коштати трошкови транспорта и која фирма ће га обавити као и да ли је већ, или ће тек бити утврђено колико је земљиште на простору ФАК-а  контаминирано, односно место где су се налазила бурад из којих је садржај истицао,  а ако је испитивање обављено, какви су резултати?

Од ресорног министартсва очекујемо и информације  када ће бити обављено уклањање заосталих опасних материја из некадашње ХК “Вискоза” као и да ли постоји ли још нека еколошка црна тачка на подручју Лознице?

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

БУДИМО ХУМАНИ – ДА ПЕЂА ПОБЕДИ У БОРБИ ЗА ЖИВОТ

ЕЛЕКТРОНСКИ ДНЕВНИК – Главни проблем мањак рачунара

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )