ИЗБОРНА СКУПШТИНА ЛОКАЛ ПРЕСА – Ђорђевић нови председник

ИЗБОРНА СКУПШТИНА ЛОКАЛ ПРЕСА – Ђорђевић нови председник

Драган Ђорђевић, директор „Сремских новина“ из Сремске Митровице, нови је председник Управног одбора Пословног удружења локалних и независних медија „Локал прес“. На Изборној скупштини ове највеће организације локалних медија у Србији, која је одржана од 29. новембра од 1. децембра у хотелу „Соларис“ у Врњачкој Бањи у Управни одбор изабрани су и Никола Лазић, „Бујановачке”, Стојан Марковић, „Чачанске новине“, Звонко Дамјановић, „Нове књажевачке новине“, и Владимир Малешић, ТВ Форум из Пријепоља.

Учесници Скупштине Локал преса (ЛП) оценили су да је у овој години дошло до погоршања услова за опстанак локалних медија у свим аспектима – од гушења медијских слобода, драстичне злоупотребе конкурса за суфинансирање медијских пројеката од јавног интереса до још већег сужавања медијског тржишта. Указано је и на опасност од све учесталијег ницања медија, у самом току медијских конкурса, који не испуњавају професионалне и етичке критеријуме и уносе нелојалну конкуренцију на медијско тржиште, као и на све чешће кршење Закона о слободном приступу информација од јавног значаја од стране локалних самоуправа. Како се, између осталог, наводи у закључцима, ЛП ће кроз учешће у Радној групи за израду Медијске стратегије и Тиму за дијалог са Координационим телом Владе Републике Србије дати пун допринос новој законској регулативи и решавању круцијалних питања медијских слобода, безбедности новинара, транспарентности доделе јавног новца у медијској сфери уз залагање да сви разговори са представницима институција власти морају бити доступни јавности. Асоцијација ће подржати успостављање и развој нових пословних модела у циљу подстицања самоодрживости медија и наставити заговарање да се дефинише проценат издвајања средстава из локалних буџета за суфинансирање медијских садржаја од 1 до 2 одсто.

Чланице ЛП су на Изборној скупштини  дале пуну подршку Савету за штампу и, како је речено,  у периоду председавања овим најугледнијим медијским телом, радиће на његовој самоодрживости, очувању интегритета у саморегулацији и повећању његовог утицаја на већу етичност медија у Србији.

З.В.

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )