КОНАЧНО – Одлази цијанидна со из ФАК-а

КОНАЧНО – Одлази цијанидна со из ФАК-а

Овлашћена фирма започела је препакивање опасног отпада из старе у нову металну амаблажу, а када тај посао буде готов, требало би да уследи његов транспорт ван Лознице. У магацину се већ годинама налазе 384 метална бурета запремине 200 литара и 22 бурета од сто литара у којима је упакована отпадна цијанидна со

У магацину некадашње Фабрике-аутотракторских кочница (ФАК) у коме је већ годинама ускладиштена отпадна цијанидна со у току је њено препакивање у нову бурад. То је први корак како би могла бити транспортована и коначно уклоњена са овог места. Према речима Дејана Којића, извршног директора ФАК-а, Министарство заштите животне средине ангажовало је овлашћену фирму која је прошле седмице започела препакивање и тај посао требало би да буде готов за неколико дана.

– После бројних разговора, ургирања и подршке локалне самоуправе, ресорно министарство је одобрило средства и ангажовало овлашћену фирму из наше земље да започне препакивање цијанидне соли. Тај посао је у току и она ће, према мојим информацијама,  бити транспортована у Немачку – потврдио је он за ЛН.

Пошто је део буради дотрајао, неопходно је да опасни отпад буде пребачен у нову металну амбалажу, а транспорт зависи од брзине којом ће то бити урађено. Према незваничним информацијама, цијанидна со из Лознице требало би да оде најкасније до краја године, али могуће је да то буде и доста брже. У ФАК-у се од 1990. године и престанка рада погона за термичку обраду метала налази ускладиштена велика количина отпадне цијанидне соли која је до тада коришћена у процесу производње. Стајала је на отвореном све док, у оквиру акције “Очистимо Србију”, у пролеће 2010. није склоњена, односно из попуцалих пластичних препакована у металну бурад и смештена у халу. Требало је да лета исте године оде ван Лознице, али је ФАК у то време био избрисан из евиденције АПР и није постојало одговорно лице које би извело процедуру измештања и она је изостала. Лозничке новости су указивале на овај еколошки проблем годинама и тим поводом се обраћале у више наврата ресорним министарствима. У ФАК-у се “не налази цијанидна со, већ отпад од цијанидне соли за који је утврђено да има карактер опасног отпада јер представља опасност за водене организме, штетан је ако се гута и надражујући ако је у директном контакту са кожом”, прецизирало је пре неколико година у свом одговору  Министарство енергетике. У међувремену је амбалажа дотрајала, корозија је учинила своје па је из неких буради отпад почео да цури на бетонски под. Како је ове године навео републички инспектор за заштиту животне средине, у магацину се налазе 384 метална бурета запремине 200 литара и 22 бурета од сто литара у којима је упакована отпадна цијанидна со.

Када буде измештен овај опасни отпад, Лозничанима остаје да се реше преосталих опасних материја из “Вискозе” и ослободе се еколошке претње са којом живе неколико последњих деценија.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

У ОМЛАДИНСКОМ ЦЕНТРУ ОДРЖАН ФЕСТИВАЛ ”УХВАТИ ФИЛМ” – Пусти предрасуде

У СРЕДЊОЈ ЕКОНОМСКОЈ ШКОЛИ – Одржана обука за матуранте

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )