КЈП “НАШ ДОМ” – Ускоро катастар дивљих депонија

КЈП “НАШ ДОМ” – Ускоро катастар дивљих депонија

У Бањи Ковиљачи су заједничким снага недавно два предузећа КЈП “Наш дом” и “Водовод и канализација” уклонила дивљу депонију у близини изворишта “Зеленица”. Механизацијом је склоњена већа количина отпада и терен доведен у ред, а биће постављена и табла са упозорењем да је на том месту забрањено бацање отпада.

Према речима Јанка Алексића, директора “Нашег дома”, ово је само једна од сличних акција, а где год је то могуће, оваква сметлишта биће уклоњена. У “Нашем дому” су два радника ангажована на изради катастра дивљих депонија и тај посао је у току.

– За неких месец дана имаћемо катастар дивљих депонија на територији Града Лознице. Наши људи раде у сарадњи са председницима или члановима савета месних заједница који познају ситуацију у својим срединама и лоцирају места где се недозвољено одлаже отпад. У будућем катастру имаћемо тачне локације, процене количине отпада, врсту, да ли је то стакло, пет амбалажа, грађевински материјал… Видећемо да ли се у предлогу нацрта буџета за 2019. може планирати новац за уклањање депонија, а у сваком случају имаћемо спреман документ за неки јавни позив ресорног министарства, или конкурс неког од фондова како бисмо на време конкурисали – каже Алексић.

Основни посао предузећа је изношење комуналног отпада и оно је спремно да сваке суботе  уклањања отпада из средина одакле их грађани позову. Међутим, проблем су нека места где је недозвољено одлагање отпада толико узело маха да је његово склањање сада више него озбиљан посао, у финансијском, али и сваком другом погледу. Тако је у близини прихватилишта за псе, а како су комунална инспекција и комунална полиција прецизирале, на потезу Ковачевац, уз земљани пут ка Брањеву, “у дужини од око 800 метара, са обе стране пута има више депонија смећа различитог порекла, шут, земља, различите врсте амбалаже, стари намештај, труло воће и поврће, отпад животињског порекла и друге врсте отпада”. Наводе и да је патрола обишла цео терен поред азила па до Дрине и уочила много мањих и већих депонија углавном отпада животињског порекла.

Иначе, својевремено су у “Нашем дому” проценили да на тој локацији има око три хиљаде кубика отпада који чека уклањање, а када ће то бити учињено још се не зна.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ВРЕМЕНСКЕ (НЕ)ПРИЛИКЕ – Наредна два дана Лозница у жутом

ОСТА СЕЛО БЕЗ МЛАДИХ (3) – Посла нема, али многи неће ни да раде

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )