ОБУКА ИЗ ПРВЕ ПОМОЋИ – У Црвеном крсту кандидата ни на видику

ОБУКА ИЗ ПРВЕ ПОМОЋИ – У Црвеном крсту кандидата ни на видику

Захваљујући обукама кандидата за будуће возаче у пружању прве помоћи само у првој години лознички Црвени крст одвојио је од зарађеног новца милион динара за лечење оболелих. Међутим, временом је број полазника јењавао јер су кандидати одлазили у приватне домове здравља који су ову услугу много мање наплаћивали. Нема их ни данас када је и у Црвеном крсту цена преполовљена

Од 2013. године када је почела примена новог Закона о безбедности саобраћаја на путевима, обуку кандидата за будуће возаче у пружању прве помоћи обављају организације Црвеног крста и домови здравља. У првој години рада 90 одсто кандидата долазило је у лознички Црвени крст и тада је милион динара зарађених од обука усмерено на лечење оболелих. Међутим, временом је њихов број  јењавао а од маја ове године немају ниједног кандидата јер их ауто-школе, како каже секретарка Весна Мелезовић,  усмеравају  у домове здравља који су имали ниже цене обука. Због тога се, како каже, ова хуманитарна организација налази у тешком материјалном положају иако је од 2013. године када су обуке из прве помоћи почеле па до данас, цена обука код њих преполовљена, сада износи 4.000 динара.

– То је, према нашим сазнањима најнижа цена у понуди. Када је донет нови Правилник на основу којег смо добили овлашћење да држимо ове обуке, Црвени  крст у Лозници је спремно дочекао ову новину у полагању возачких испита, простор је опремљен свим потребним реквизитима, обучено је и седам предавача – лекара који су завршили Медицински факултет или Вишу медицинску школу. У све то уложили смо велику суму новца како бисмо квалификовано обављали тај посао и како бисмо на тај начин растеретили градски буџет. У Лозници обуке сада спроводе приватни домови здравља из других градова. Разговарали смо са представником власника ауто школа, позвали их на локал – патриотизам, али нисмо постигли договор па смо овај проблем предочили и локалној самоуправи која је покушала да нам помогне. Последица свега тога је да сада немамо ниједног кандидата – каже Мелезовићева. 

Милан Илић, који је у име власника ауто-школа водио разговоре са Црвеним крстом, каже да обуке прве помоћи не организују ауто-школе, они кандидатима дају препоруке на основу списка лиценцираних установа које су добили од МУП-а.

– Кандидатима је цена најбитнија па и ако је у питању разлика од само сто динара а камоли хиљаду и по. И прве године примене закона скоро половина школа је водила кандидате на обуку у Ваљево јер је тамо била драстично јефтинија. У Црвеном крсту цена обуке је била најпре 8.000 па је смањено на 6.000, а сада је званично 4.000 динара. Обуке из прве помоћи сада спроводе екипе које долази и из Новог Сада, а све се одвија у просторијама ауто-школе и заврши се у току дана. Цене се крећу од две и по до три хиљаде динара – каже Илић.

Он се слаже да је у сваком случају боље да новац од обука остане у Лозници, а не да иде у друге градове и у приватне џепове нарочито када се зна да би био искоришћен у хуманитарне сврхе. Стога ће, како каже, апеловати  на власнике ауто-школа у Лозници да прекину сарадњу са свима који долазе са стране.

– Лозница је један од ретких градова која је изашла у сусрет ауто школама којих у граду има шест, обезбедивши им два полигона за обуку будућих возача. Сарадња са Црвеним крстом ће свакако допринети растерећењу буџета и више новца за помоћ најсиромашнијима – напомиње Илић.

Углавном, кандидати за будуће возаче требало  би добро да се информишу пре него што се одлуче где ће обавити обуку из прве помоћи.

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

СЛУЖБА ТРАНСФУЗИЈЕ ПОСЛЕ ПРОМЕНА – Минимална резерва мора да постоји

СИНОЋ У БИБЛИОТЕЦИ ”ЗАБРАЊЕНА ИСТОРИЈА БАЛКАНА” – Бечки образац влада у Србији

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )