СЛОГА У ТРШИЋУ И ВОЋЊАКУ – Спаја их крст на раскршћу

СЛОГА У ТРШИЋУ И ВОЋЊАКУ – Спаја их крст на раскршћу

На раскрсници где се рачвају путеви за Тршић и Воћњак, познатој под називом Крушчица, мештани ове две месне заједнице окупљају се више од четврт века. На том месту давно су њихови преци подигли дрвени крст. У жељи да сачувају ово спомен-обележје, удружени мештани заједно су га обновили 1995, а пре седам година уместо дрвеног подигли бетонски. Неко је помогао у новцу, неко радом, а све их је организовао тадашњи председник Месне заједнице Тршић, покојни  Миладин Драгићевић Лапа. У књизи коју мештани чувају и бележе сва дешавања око крста на раскршћу записано је да је у његову изградњу утрошено 64.500 динара, а да је добровољним прилозима прикупљено нешто више од 47 хиљада. Разлику је надокнадио управо Драгићевић, а мештани Тршића и Воћњака одлучили су да се сваке године окупљају крај крста и прослављају Светог Лукијана као крсну славу два села. Тако је било и прошле недеље.

Иначе, крст је освештан када је обновљен и од тада сваке године се смењује домаћин славе. Поред њега, у припреми славске трпезе учествују и многи други грађани који од својих кућа доносе храну и пиће. Дружењем симболизују слогу два села, а у књизи коју тренутно чува Петроније Драгићевић уписана су сва имена досадашњих домаћина славе, а обичај је да се она сваке године доноси на дан славе и предаје у руке домаћину који прихвати славу за следећу годину.

С.П.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ИЗБОРИ ЗА НСНМ У ЛОЗНИЦИ – На бирачком списку 680 особа

ПОЛИТИКА У ФОКУСУ МЛАДИХ (2) – Добри за кампању, премлади за мандате

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )