ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА ИНКЛУЗИЈУ РОМА – Укључити Роме у све сфере друштва

ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА ИНКЛУЗИЈУ РОМА – Укључити Роме у све сфере друштва

 

Лозница је крајем јуна закључила споразум о сарадњи са Сталном конференцијом градова и општина (СКГО) на спровођењу програма ”Подршка ЕУ инклузији Рома – оснаживање локалних заједница за инклузију Рома”, који финансира Европска унија, а спроводи СКГО. Јуче је у градској управи одржан први састанак којим је почео рад на изради локалног акционог плана (ЛАП) за инклузију Рома којем су поред представника локалне самоуправе присуствовали и представници СКГО, ромских удружења, Дома здравља, Центра за социјални рад, образовних установа и удружења грађана.

– Ово је један у низу пројеката које реализујемо са СКГО. Скупштина града донела је на последњој седници одлуке у вези са израдом локалног акционог плана за инклузију Рома, а овим састанком почињемо реализацију пројекта. Ово је у интересу ромске мањине и потреби да се укључе у све сфере друштвеног живота, с обзиром на то да су на маргини и да се тим питањем треба бавити у наредном периоду – каже Милојка Смиљанић, начелница градске управе.

Према речима Дејана Марковића, координатора програма, пројекат је вредан 4,2 милиона евра, од чега четири милиона обезбеђује ЕУ, а преосталих 200 хиљада Влада Србије. Лозница је изабрана као једна од десет јединица локалне самоуправе којима ће СКГО пружити подршку у изради ЛАП за инклузију Рома и за формирање мобилног тима за социјалну инклузију грађана ромске националности.

– То је наставак програма из 2012. године којим је првих 20 локалних самоуправа већ добило подршку за оснивање мобилних тимова, и програма из 2013. којим се у још 20 општина и градова оснивају такви тимови. Сада ћемо формирати још десет тимова па ћемо их до краја године имати укупно 50 у исто толико локалних самоуправа. Резултати тимова који су досад формирани показали су да је постојање таквог механизма неопходно. Србија ради на програмима подршке Ромима па ћемо следеће године отворити позив за још десет локалних самоуправа. Замисао је да локалне самоуправе израде стратешка документа и институционални оквир за спровођење Националне стратегије за инклузију Рома од 2016. до 2025. године – рекао је Марковић.

Инклузија Рома обухвата више сектора – становање, образовање, запошљавање, социјалну и здравствену заштиту., а спроводи се и у осталим земљама Западног Балкана и Европе. Намера је да се подршка спусти на локални ниво и мобилни тимови треба да пруже директну подршку породицама и појединцима, што, како каже Марковић, до сада није био случај.

Начелница Одељења за друштвене делатности Тања Глишић Матић каже да Србија сваке године изгуби 231 милион евра зато искључености одређених рањивих, социјалних категорија нису укључени.

– Они примају социјалну помоћ, нису продуктивни, не учествују у бруто друштвеном дохотку, а уколико би се укључили, онда би доприносили да живимо у квалитетнијем друштву. На овом састанку смо утврдили који су то најозбиљнији проблеми са којима се суочавају ромске породице, шта треба да радимо у наредном перидоу и које су институције са нама. ЛАП се доноси на период од 2019. до 2021, кренули смо у израду и очекујем да ћемо за шест, седам месеци дефинисати документ и мере. Лозница ће кроз овај пројекат добити и једно теренско возило и до седам хиљада евра од СКГО, колико и град већ издаваја за уџбенике, превоз и слично. Тај износ ће нам омогућити да реагујемо у кризним ситуацијама у самој заједници – каже Глишић Матићева.

Доношење локалног акционг плана и спровођење овог пројекта требало би да поправи положај Рома и допринесе њиховом социјалном укључивању.

Н. Т.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

У ЛОЗНИЧКОМ ПОЉУ – Три владике освештале нову цркву

ДОНЕТ АКЦИОНИ ПЛАН СПРЕЧАВАЊА ЗЛОУПОТРЕБЕ ДРОГА У ЛОЗНИЦИ 2018-2022. – Удружени против наркоманије

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )