ДОНЕТ АКЦИОНИ ПЛАН СПРЕЧАВАЊА ЗЛОУПОТРЕБЕ ДРОГА У ЛОЗНИЦИ 2018-2022. – Удружени против наркоманије

ДОНЕТ АКЦИОНИ ПЛАН СПРЕЧАВАЊА ЗЛОУПОТРЕБЕ ДРОГА У ЛОЗНИЦИ 2018-2022. – Удружени против наркоманије

 

По мишљењу младих дрога је у Лозници  доступна, најчешће се користи марихуана, екстази, спид и ЛСД. Позната су места где се  окупљају они који купују и продају дрогу, познате су им и цене и особе које продају и користе дрогу. Истичу да одрасли крше закон и да се алкохол продаје малолетницима, а да се са полицијом може „нагодити“ –  наводи се  у Акционом плану за сперечавање злоупотребе дрога у Лозници усвојеном на последњем заседању локалног парламента

Од уторка, од како га је усвојила Скупштина града, Лозница је једини град у Србији који је израдио Акциони план спречавања злоупотребе дрога за период 2018-2022. Како је рекла Тања Глишић Матић, начелница Одељења за друштвене делатности, Лозница је пионир у овом послу зато што се тешке теме не гурају под тепих и што су спремни да сагледају ситуацију, да је изнесу у јавности и предложе мере за решавање проблема.

– Пре две године градоначелник Видоје Петровић иницирао је састанак на којем је представио модел Исланда који је за пет година успео да направи значајан помак када су болести зависности у питању. Почели су управо оваквим документом који је резултат међусекторске сарадње. Преписали смо њихов модел и кораке рада тако да је овај документ само први у низу. Градоначелник је тражио да окупимо представнике родитеља, затим младе, институције које се баве овом темом  а то су Суд, СУП, Тужилаштво, Центар за социјални рад, Дом здравља, Општа болница, клинички психолози, психијатри, просветни радници, удружења грађана, који су нам предочили своја виђења проблема и начине њиховог решавања. У изради овог плана много нам је помогла Љиљана Ранковић  из Дома здравља –  рекла је Глишић Матићева на Скупштини града приликом  представљања Акционог плана.

Важна је превенција

Овим документом Лозница намерава да свим расположивим ресурсима, укључивањем свих актера у локалној заједници, сарадњом са републичким органима који се баве проблемима злоупотребе дрога, сарадњом са иностраним фондовима делује на остварењу наведених циљева, односно сузбијању наркоманије и спречавању злоупотребе психоактивних супстанци  превасходно код младих.

– Сваки динар уложен у превенцију је важнији од 10.000 динара уложеног у лечење зато што је лечење неизвесно, скупо и често оставља трајне последице по зависнике. Зато ћемо се потрудити да превентивне активности буду много боље и ефикасније – рекла је она.

Како је наведено у Акционом плану, према попису становништва  2011. године, евидентирано је 14.865 младих узраста до 15 до 29 година. Анкетом и разговорима који су вођени са просветним радницима и стручним сарадницма у школи,  показало се да они проблем у највећем броју случајева виде у породици, родитељима који најчешће негирају проблеме детета. У већини случајева не одазивају се на позиве школе  када се примете знаци понашања који упућују на злоупотребу дрога. Тврде да деца немају одговарајућу заштиту  и помоћ родитеља у адолесцентном периоду, али немају ни капацитете да одговоре на захтеве детета.

Поражавајући подаци

Подаци из Полицијске станице у Лозници показују да у протеклих пет година међу заплењеним психоактивним супстанцама највише има марихуане, затим хероина, кокаина, спида и хашиша. Старосна група извршилаца кривичних дела у вези са опојним дрогама креће се од 16 до 52 године.

У овом периоду у Основном суду у Лозници вођени су поступци против 161 извршиоца кривичних дела  од укупно 3.160 предмета у вези са прометом и коришћењем опојних дрога. Изречена је и  једна мера која се односи на лечење наркомана због насиља у породици.

Према подацима лозничког Дома здравља, у Служби хитне помоћи у току прошле године збринуто је 60-ак пацијената који су били у алкохолисаном стању а у Служби за здравствениу негу одраслих регистровано је пет корисника дрога и 50-ак пацијената који имају проблема са алкохолом. У Општој болници лане је на болничком лечењу било 79 мушкараца  и осам жена са дијагнозом алкохолизма и 11 пацијената зависника од психоактивних супстанци, девет мушкараца и две жене. Здравствени радници  су запазили  да млади немају мотивацију за лечење од алкохолизма, јављају се само одрасле особе, а млади само када постоји притисак породице. Такође, запажено је и повећање броја корисника психоактивних супстанци чије се лечење наставља у установама терцијарног нивоа, али о свему томе не постоји одговарајућа статистика и није ажурирана картотека. Они предлажу да се формира саветовалиште које би се бавило превенцијом и лечењем болести зависности.

Многи крше закон

Анкета  која је вођена међу младима показала је да је по њиховом мишљењу дрога у Лозници доступна, најчешће се користе марихуана, екстази, спид и ЛСД. Позната су места где се окупљају  они који купују и продају дрогу, познате су им и цене и особе које продају и користе дрогу. Мишљења су да дрогу више користе младићи, а девојке алкохол. Млади истичу да одрасли крше закон и да се алкохол продаје малолетницима, а да се са полицијом може „нагодити“. Предлажу вршњачку едукацију, оштрије казне и јачу контролу полиције, рад са родитељима за које кажу да су често неодговорни и искључени из живота младих.  Најновија истраживања спроведена у Техничкој школи и Средњој школи „Свети  Сава“ током септембра прошле године којим су обухваћени ученици трећих разреда, показала су да је више од 68 одсто ученика свесно да је алкохол штетан по здравље, да повремено пије 44,7 одсто анкетираних, а скоро десет одсто ученика свакодневно пије алкохол. Поражавајуће је да више од 55 одсто родитеља зна да им дете конзумира алкохол и да они то прећутно одобравају.

У предлогу превентивних активности наведених у Акционом плану наводи се спровођење нових истраживања ради упоређивања података, медијска кампања, оспособљавање стручњака различитих профила, обезбеђивање младима стицање неопходних знања која су значајна за формирање ставова, вредности понашања, едукација средњошколаца, основаца, предшколаца, родитеља, формирање Саветовалишта за младе, Канцеларије за превенцију болести зависности, промоција спортских активности, изградња адреналинских паркова као што су скејт паркови, вештачке стене где млади могу да доживе узбуђење на здрав и безбедан начин.

Акциони план је усвојен једногласно.

В. М.

Фото: Б. Лучић 

ПРОЧИТАЈТЕ И…

БОРБА ПРОТИВ ТРГОВИНЕ ЉУДИМА – Чувај се

НАШИ СМО – Диду – лид(л)у – даду

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )