УРЕЂЕЊЕ БАЊСКОГ ПАРКА – Уместо 50 посечених стабала, 300 нових садница

УРЕЂЕЊЕ БАЊСКОГ ПАРКА – Уместо 50 посечених стабала, 300 нових садница

До краја наредне седмице биће завршени радови на уређењу 15 хиљада квадратних метара  парка у Бањи Ковиљачи, колико је и било планирано да се уради ове године, каже Бранко Милошевић, пејзажни архитекта КЈП “Наш дом”.

– До сада је урађено десет хиљада квадрата, а посао ће бити завршен у наредних десетак дана. Радимо део терена код виле “Босна” и од наше цвећаре до пута које су биле најнеуређенији делови парка. Ту је до сада кошење било ручно, а сада равњамо терен и садимо траве како би оно убудуће ту било машинско што је суштина уређења. Морали смо да насипамо земљу,  до сада је насуто 230 кубика земље код “Босне” и 150 у другом делу парка, како би терен био поравнат. У парку смо уклонили 50 болесних стабала, пролетос смо засадили 150 садница, а од средине месеца ћемо још толико тако да ћемо у овој години имати укупно 300 нових садница дрвећа коме овдашњи услови одговарају. За ове послове смо добили сагласност надлежног Завода за заштиту природе – каже он.

Иначе, ови радови су у складу са покретањем поступка заштите природног подручја друге категорије, као Споменик природе “Парк Бања Ковиљача”. Под заштиту се, како је прецизирано,  ставља површина од укупно 27,25 ха која је према структури власништва у државној 97 одсто подручја, и приватној својини, а на простору СП “Парк Бања Ковиљача” успоставља се режим заштите трећег степена.

Бањски парк однедавно има 17 хиљада нових јесењих садница цвећа, а када ових дана буде посађено још око хиљаду код фонтане, биће комплетирана промена и оно ће украшавати овај простор до маја наредне гадине. Смена цвећа обављена је у великој мери и у Лозници, а све се ради у складу са програмом пословања КЈП “Наш дом”, наводи Милошевић.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

НА МЕСТУ НЕКАДАШЊЕГ ”КЛАСОВОГ” МЛИНА – Падају силоси (ВИДЕО)

ПОВОДОМ СТОГОДИШЊИЦЕ ОСЛОБОЂЕЊА – Лозница подиже споменик Момчилу Гаврићу

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )