ПОЛА ГОДИНЕ ОД ЕКСПЛОЗИЈЕ У “ЛОЗОФАНУ” – Бурад још чека транспорт

ПОЛА ГОДИНЕ ОД ЕКСПЛОЗИЈЕ У “ЛОЗОФАНУ” – Бурад још чека транспорт

Од априлске ноћи у којој је  приликом паљења комуналног отпада у кругу некадашње фабрике  “Лозофан” плануло и неколико бурета за које нико није ни знао да постоје, при чему је једно и екплодирало, навршиће се за који дан  пола године. Толико времена лозничка полиција дежура на том месту и нема прецизне информације колико дуго ће још то радити.

Подсећамо, у извештају републичког инспектора за заштиту животне средине наведено је да су од шест металних бурета два експлодирала, а остала су неоштећена као и да врста отпада није могла да се утврди, али се на основу “органолептичког увида ради о лепку или смоли”. Агенција за лиценцирање стечајних управника (АЛСУ) је у одговору ЛН  саопштила да је решењем Министарства заштите животне средине, Сектора за надзор и предострожност у животној средини, од 26. априла наређено “Лозофану”, у стечају, да преко овлашћеног правног лица обави испитивање отпада. Стечајни дужник није могао поступити по том решењу јер “нема новчаних средстава за наведено испитивање”, а стечајни управник је три дана после инцидента  поднео кривичне пријаве против НН лица  МУП-у , ПС Лозница и ОЈТ Лозница. До овонедељне седнице локалног парламента није било званичне информације шта се дешава, да би у уторак заменик градоначелника Радован Дивнић саопштио да га је Драган Јеремић, државни секретар Министарства заштите животне средине, обавестио да је  расписан тендер за превоз опасних материја, односно бурета из “Лозофана”.

– Имамо обећање да је тендер за транспорт буради при крају, а град је у међувремену, летос, добио извештај Института за заштиту на раду из Новог Сада у којем је наведено да се ради о количини од 1.200 килограма отпада непознатог порекла у којима је течна материја, “мрке боје, специфичног непријатног мириса, ускладиштена у бурадима од 200 литара”, која “не зрачи”, а окарактерисана је као “опасан” отпад. Анализу је платила локална самоуправа, а сада остаје да видимо када ће бурад бити транспортована – каже Дивнић за ЛН.

Подсетимо, дан после екплозије једног бурета, 25. априла, одржана је ванредна седница Градског штаба за ванредне ситуације и издато саопштење у коме се, поред осталог, наводи да  је упућен допис надлежним републичким органима да “предузму све неопходне активности како би се утврдила врста и порекло материје која се запалила, а против одговорних лица покренуо одговарајући поступак”. Саопштено је и да ће “чланови ГШВС заједно са надлежним државним органима пратити даље активности везане за овај догађај”. Јавност још увек не зна ко су “одговорна лица”, али, према последњим званичним информацијама АСЛУ,  зна да се у кругу упропашћене и необезбеђене “Вискозе”, на простору од готово 80 хектара, налази 1.500 м3 воде контанимиране угљен-дисулфидом (ЦС2), 300 м3 црног луга, 15 тона мазута и 20 м3 фурфурала. Иначе,  по ”Вискози” се и даље неовлашћено сече па су пре мање од два месеца ватрогасци поново интервенисали због дима који се појавио приликом недозвољеног сечења цеви у једном од погона где се својевремено налазио опасни угљен-дисулфид (ЦС2).

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ГРАДСКИ ШТАБ ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ О ПОЖАРУ У ’’ВИСКОЗИ’’ – Без угрожавања живота и здравља људи

КАСНО ВЕЧЕРАС – Ватрогасци у ”Вискози” (ВИДЕО)

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )