АКЦИЈА И У ЛОЗНИЦИ – Србија до информација

АКЦИЈА И У ЛОЗНИЦИ – Србија до информација

Улична акција „Ако желиш информације од јавног значаја, зашто не пишеш Деда Мразу?“ организована је данас на платоу испред Вуковог дома културе у оквиру кампање „Србија до информација“. Према речима Павла Димитријевића из ЦРТЕ (Центар за истраживање, транспарентност и одговорност),  са грађанима се разговара о слободном приступу информација од јавног значаја, односно о најављеним изменама и допунама Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја које спрема Влада Србије и уколико буду усвојене „имаћемо мање права да питамо, како институције и уопште сви корисници јавних средстава троше новац и како раде“.

– Имаћемо мање права да питамо и у томе је највећи проблем, тим изменама и допунама се спрема да највећа јавна предузећа, која су регистрована као друштва капитала, буду изузета из закона што значи да њих нећемо ништа моћи да питамо иако су она и највећи буџетски потрошачи, а са друге стране проблем је и то што ће људи који траже информације од јавног значаја, уколико им их институција не да, бити принуђени да воде управне спорове. У пракси то значи да ће морати по пар година да проводе на суду не би ли доказали да имају право да уопште информацију траже. На неки начин то значи омчу око врата истраживачком новинарству, медијима који испитују различите случајеве. То је озбиљно сужавање права на слободан приступ информацијама од јавног значаја иако Устав Србије каже да се већ стечена права не могу сужавати нити одузимати,  тако да су ове планиране измене и допуне Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја и противуставне – рекао је он.

Димиријевић објашњава да те измене и допуне још нису ступиле на снагу и нису ни ушле у скупштинску процедуру и да се управо због тога и спроводи кампања „Србија до информација“. До сада су обишли девет градова и општина Србије, а грађане информишу о праву које имају и упозоравају јавност да „сви заједно треба да одбранимо стечено право на слободан приступ информација од јавног значаја“. Акција је почела пре три недеље и траје до даљњег, каже Димитријевић.

– Концепт акције је да ако ништа не предузмемо, онда ће само Деда Мраз моћи да нам да информацију од јавног значаја. За то је он ту и грађанима даје симболичан поклон, антисрес лоптице. Ако се ове измене и допуне усвоје, буквално ће само он моћи да нам да информацију како други раде у наше име и за наш рачун – истакао је он додајући да су у сваком граду разговарали са између 200 до 250 грађана.

Право јавности да зна је веома важно право које кроз Закон о слободном приступу информацијама од јавног значаја омогућава свим грађанима да имају увид у рад јавних институција које се финансирају њиховим новцем. Закон је омогућио је да грађани сазнају многе чињенице од јавног интереса које би остале сакривене од очију јавности, наводи се у саопштењу организатора кампање. Како се истиче, измена Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја, који је током пролећа представило Министарство државне управе и локалне самоуправе, „указује на намеру државе да јавности отежа увид у рад јавних институција“.

Иначе, иницијативу за одбрану права јавности да зна већ је окупила 80 грађанских и медијских удружења и организација, наводи организатор акције.

 

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ДАНИ ЈОВАНА ЦВИЈИЋА – Представљена „Географија Србије“

НА УШЋУ ЈАДРА У ДРИНУ – У Лешници пронађен још већи чамац моноксил (ВИДЕО)

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )