ПОВОДОМ СТОГОДИШЊИЦЕ ОСЛОБОЂЕЊА – Лозница подиже споменик Момчилу Гаврићу

ПОВОДОМ СТОГОДИШЊИЦЕ ОСЛОБОЂЕЊА – Лозница подиже споменик Момчилу Гаврићу

Град Лозница ће наредног месеца, највероватније другог новембра, поводом обележавања стогодишњице ослобођења у Првом  светском рату подићи споменик Момчилу Гаврићу, најмлађем војнику Великог рата, рођеном у Трбушници, саопштили су данас медијима чланови Радног тима и Одбора за подизање споменика. Ова идеја стара је више година, а Скупштина града је 2015. донела одлуку и основала Одбор за подизање споменика.

Према речима Снежане Нешковић Симић, директорке Центра за културу „Вук Караџић“, пре три године је подизање споменика требало да буде урађено у сарадњи са Скупштином града Београда, да исти споменик буде постављен у оба града, с тим да Лозница сноси само трошкове ливења и постављања споменика. Међутим, до тога није дошло зато што решење није било довољно добро. Због тога је почетком године Скупштина града формирала радни тим и одлучено је да Центар за културу спроведе конкурс и одабир споменика.

– Изабрали смо рад Дринке Радовановић, вајарке која је доста тога већ урадила у Лозници, споменике Степи Степановићу, Филипу Вишњићу, Јовану Цвијићу, Павлу Јуришићу Штурму, војводама на Текеришу. То неће бити само фигура него ће на постаменту бити и рељефи који ће употпунити и дати јачу симболику спомен-обележју. Од 2015. постоји решење о постављењу споменика у „парку бреза“, преко пута парка у коме се налази биста генерала Штурма – рекла је она.

Ивко Веселиновић истакао је да се то ради у склопу обележавања ослобођења Лознице 2. новембра 1918. и да је споменик најмлађем војнику Великог рата и „више од тога“, да је „он и симбол страдања и новог живота целе Србије“, док је сликар Драго Симић саопштио да ће бронзани споменик бити висок до 160 сантиметара, имаће поред фигуре Момчила Гаврића, два рељефа, један који симболизује страдање и други који симболизује живот, док ће постамен бити висок до 80 сантиметара и „идеално ће се уклапати у простор“. Главна градска урбанисткиња Драгана Јовановић саопштила је да се већ дуже размишља да цео простор од три парка, где ће бити постављен и овај споменик, добије нов идентитет.

-Тај простор требало би да постане будућа градска променада која ће спајати реконструисану железничку станицу и цркву, односно стари лознички град. Припремили смо презентацију из које се види како ће тај простор изгледати и место где ће бити споменик – најавила је она.

Историчар Зоран Тошић позвао је грађане да присуствују сутрашњој трибини Центра за културу, Одбора и Радног тима за подизање споменика Момчилу Гаврићу у Вуковом дому културе, од 19 сати, посвећеној стогодишњици ослобођења Лознице и постављању споменика.

– Лозница ће прва у Србији добити споменик најмлађем војнику Великог рата. Трибину организујемо ради упознавања грађана са свим детаљима онога што је урађено око подизања споменика. Лозница има чиме да се подичи и један је од градова који је највише учинио у последњих четири, пет година на обележавању значајних јубилеја из Првог светског рата – рекао је Тошић.

Гаврић је био најмлађи каплар на свету. Прешао је Албанију пешке и учествовао у пробоју Солунског фронта где је рањен, а Војвода Живојин Мишић га је унапредио па је као дванаестогодишњак имао чин поднаредника. Живео  је у Београду све до смрти 1993. године. 

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ДАНАС У ДРАГИНЦУ – Почели „Октобарски дани у Јадру“

ПРВА ОМЛАДИНСКА ЛИГА – ЛОЗНИЦА – МАЧВА 2:0 – Жеља надјачала Мачву (ВИДЕО)

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )