СВЕТСКИ ДАН СРЦА – Обећати срцу

СВЕТСКИ ДАН СРЦА – Обећати срцу

 

Лознички Дом здравља „Др Миленко Марин“ и Општа болница  обележили су данас пригодним акцијама Светски дан срца чији је овогодишњи мото „Обећавам да … за моје срце, за твоје срце, за наша срца“. Здравствени радници Патронажне и Опште службе организовали су у Вуковом дому културе превентивне прегледе, заинтересованим грађанима мерен је крвни притисак, ниво шећера, триглицериди,  холестерол и  телесна тежина. Акција која наглашава значај здравог начина живота, као и значај превенције фактора ризика за настанак болести срца и крвних судова организована је у партнерству са Црвеним крстом у Лозници и продавницом здраве хране „Босиљак“.

Према речима др Дарка Тешмановића, начелник Службе поливалентне патронаже,  болести срца и крвних судова у Србији и свету су и даље убица број један. У нашој земљи годишње  ове болести  однесу више од 52.000 живота и чине више од 50 одсто свих обољења и узрока смрти.

– Грађане саветујемо да посвете више пажње  правилној исхрани, да свакодневно буду  физички активни, престану са пушењем, а алкохол узимају у минималним количинама. Све то може да допринесе да се обољења срца и крвних судова јављају у што мањем броју – рекао је он.

На Светски дан срца у Општој болници обавестили су јавност да је Одсек кардиологије  захваљујући Министарству  здравља добио најсавременији ултразвучни апарат намењен превасходно за дијагностику срца и срчаних обољења. Др Слађана Стајић Грујић, шеф Одсека кардиологије, истакла је да на овом одељењу раде само три кардиолога и апеловала на пацијенте да буду стрпљиви приликом заказивања прегледа на које се просечно чека од три до шест месеци, хитни случајеви се примају одмах.

В. М.

 

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ГРАДОНАЧЕЛНИК У УЛИЦИ СВЕТОГА САВЕ – Ова ће улица говорити о нама

ДАНАС У ЛОЗНИЦИ – Почео сајам меда

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )