ВЕЧЕРАС У ВУКОВОМ ДОМУ – Одржана свечана академија СУБНОР-а

ВЕЧЕРАС У ВУКОВОМ ДОМУ – Одржана свечана академија СУБНОР-а

Градски одбор Савеза удружења бораца Народноослободилачког рата (СУБНОР) одржао је вечерас, свечану академију поводом 74. годишњице коначног ослобођења Лознице од фашистичког окупатора, 70. годишњице од оснивања СУБНОР-а и 100. од завршетка Првог светског рата. Поздравну реч одржао је Живота Исаковић, председник ГО СУБНОР-а Лознице, који је рекао да ‘’држава Србија даје снажну подршку неговању традиције ослободилачких ратова” и подсетио на историју ослободилачких ратова овога краја од боја на Лозници, до оба светска рата и последњих на подручју некадашње СФРЈ”

Према његовим речима, недавно усвајање Закона   меморијалима и припрема Закона о регулисању статуса бораца из ратних дејстава од 1991. до 1999. ”јасно указује на опредељење државног руководства да се направи начин обележе сви значајни датуми, догађаји и места догађања из ратне прошлости и уреди статус учесника ратних сукоба на простору бивше Југосавије у којима су учествовали борци из Србије, у оквиру регуларних војних и полицијских формација”.

– СУБНОР јесте ванстраначка организација и не уплиће се у дневно политичке догађаје и расправе јер сматрамо да патриотизам и света обавеза да се земља увек мора бранити и одбранити, не може бити привилегија ниједне партије, или политичког покрета, већ то мора бити часна дужност сваког појединца и друштвене заједнице у целини, без обзира ко је у којим политичким бојама. Лозница је коначно ослобођена 23.септембра 1944. и смемо никада дозволити да се сурова историја понови, то од нас траже наша  деца, унуци и млади нараштај који сада стасава. Наша је обавеза да им то испунимо –казао је он.

О актуелној политичкој ситуацији у Србији и свету говорио је Живадин Јовановић, бивши министар иностраних послова СР Југославије који је рекао да ‘’када имамо историју какву Србија има, том историјом се морамо дичити”.

– Србија је са својом историјом симбол слободе, такав какав не постоји у Европи, а верујем ни у свету. Нема народа који је толико велики био као српски народ, да слободу брани са толико херојства и одважности, како је то чинио српски народ од свог постанка. Лозница је најбољи пример и како се брани слобода, и како се за слободу бори, и како се за њу жртвује и показује солидарност. Никада нама не треба да било шта туђе буде боље, прече, или узвишеније од нашег. Свако ће нас ценити по томе колико смо исправни, усправни и колико смо на фронту борбе за слободу, човека, народа, мисли, штампе, за слободу, не само у Србији него Европи и свету. Морамо се сећати оних који су пали заслободу, то морамо радити не зато што смо окренути у прошлост, већ због тога што смо окренути према будућности. Народ који не поштује своју историју нема будућности. Ако неко некад каже – ”Србија више неће ратовати”, рекао бих да требамо говорити ”Србија не жели и никад неће желети да ратује, али Србија никада неће одустати од права да себе брани” – рекао је Јовановић и нагласио да ”морамо бити поносни на нашу историју”.

Он је казао како нам говоре  да треба да делимо европске вредности, али не кажу које. Које су они вредности делили 1999. када су бацали осиромашени уранијум по нашој земљи, запитао је некадашњи министар који је поручио и да ”морамо бити своји и ојачати свест о себи”. Академији су присуствовали представници локалне самопураве, поштоваоци НОБ-а и учесник Другог светског рата Миладин Марић, док су у културно-уметничком програму учествовали ученици Гимназије ‘’Вук Караџић’’, етно-група ‘’Лозице’’ и КУД ‘’Караџић’’.

Лозницу су  23. септембра 1944. ослободиле јединице Друге војвођанске бригаде, 16. дивизије 12. корпуса НОВЈ уз слаб отпор непријатеља. Дан уочи ослобођења, партизани су ослободили Зајачу и заузели Гучево. После готово петнаестогодишње паузе, прва свечана академија поводом Дана ослобођења Лознице, 23. септембра, одржана је  пре четири године. Иначе, све до 2002. године 23. Септембар, датум  када лознички крај коначно дочекао слободу која траје  седам и по деценија, обележаван је као Дан општине Лознице.

Т.М.С

 ПРОЧИТАЈТЕ И…

ОД 27. ДО 29. СЕПТЕМБРА – Три медена дана у Лозници

НАСИЉЕ НАД СТАРИМА – РЕЦИ НЕКОМ (5) – Трпе да не брукају децу

 

 

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )