СА КОНФЕРЕНЦИЈЕ У СКОПЉУ – Слобода медија је основно људско право

СА КОНФЕРЕНЦИЈЕ У СКОПЉУ – Слобода медија је основно људско право

Конференција ”Дани медија Западни Балкан – Европска унија”, у организацији Европске комисије, данас је отворена у Скопљу. Престоница Македоније два дана је домаћин за више од 300 представника медија и цивилног друштва као и творце политика за Западни Балкан и ЕУ, који ће разговарати кључној улози медија у приступном процесу и развоју предлога и мера за унапређење положаја новинара и јачање независних медија.

Европски комесар за преговоре о проширењу Јоханес Хан рекао је како се годинама сусретао с политичарима у региону и да никада нису разговарали о идеологији, него само о етничким проблемима. Верујем да је најважније превазићи те етничке нетрпељивости и ту рачунам да ће нам медији помоћи, рекао је и  додао да се ЕУ стратегија за Западни Балкан фокусира на помирење и да медији могу значајно допринети томе.

– Јасно смо у свим извештајима за земље региона навели да неће бити приступања ЕУ без очувања слободе медија и обезбеђивања услова за рад новинара где нема пристисака и застрашивања – поручио је Хан. 

 

Он је навео да су се од прошлогодишње конферениције о слободи медија на Западном Балкана догодиле многе позитивне промене у региону укључујући нову Стратегију Европске комисије о Западном Балкану, самит ЕУ Западни Балкан у Софији, постизање споразума Скопља и Атине око питања имена као и јачање економске сарадње у региону.

 – Постоји општа слика новог и позитивног тренутка за процес проширења. Нажалост то није и случај у области медијских слобода. Највише узнемирава то што се насиље према новинарима није искоренило, већ је повећано – упозорио је Хан.

Истакао је и да је ове године у земљама Западног Балкана било 11 случајева напада на новинаре и да је то ”неприхватљиво”. Македонски премијер Зоран Заев рекао је учесницима конференције да је тренд ширења дезинформација нешто што уништава демократију.

– Лажне вести иду на то да подстичу сукобе, а у нашем регионалном контексту лажне вести иду на поткопавање европеизације – казао је он.

Он је истакао да је заговорник саморегулације медија, односно тога да новинари сами постављају своје стандарде и упозорио да  ”злоупотреба слободе говора пласирањем лажних информација лоше утиче на све земље регије”. Како је подсетио представник ОСЦЕ-а за слободу медија Харлем Десир, ”слобода медија је основно људско право”, а  ”медији су окосница сваког демократског система”.

– Морамо осигурати да новинари буду сигурни и морамо их заштитити. То је наш приоритет. Нажалост, недостаје политичке воље да се заштите медији – казао је он.

Овом скупу присуствује и Зорица Вишњић, главна и одговорна уредница Лозничких новости, председница највећег удружења локалних штампаних и интернет медија Локал преса и Савета за штампу.

Ово је друга Конференција “Дани медија ЕУ – Западни Балкан”, а првој је прошле године домаћин била  Тирана.

(ЛН)

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )