НОВИ СКУП СТАНАРА УЛИЦЕ СВЕТОГ САВЕ – Да не буде ‘’споља гладац, а унутра јадац’’

НОВИ СКУП СТАНАРА УЛИЦЕ СВЕТОГ САВЕ – Да не буде ‘’споља гладац, а унутра јадац’’

Станари Улице Светог Саве одржали су данас други збор због тога што реконструкција ове улице не обухвата и обнову канализационе мреже, а они тврде да је  неопходна. Овога пута петнаестак грађана окупило се на самом радилишту где машине нису престајале да брундају, а Иванко Јанковић, председник Иницијативног одбора, обавестио их је  о ономе што је до сада учињено.

Према његовим речима, он се после прошлог збора обратио локалној самоуправи, Министарству привреде, које је наручило и финансира овај пројекат, ‘’а можда нису упознати са стањем на терену’’, Министарству грађевине и саобраћаја, али није добио ниједан одговор.

– Позвао сам помоћника градоначелника Љубинка Ђокића, одборнике из овог дела града, управнике зграда и председника МЗ ‘’Ново насеље’’ да данас дођу И присуствују овом скупу, али је председник МЗ једини дошао. Данас смо се договорили да направимо петицију грађана и обратимо се ЈП ‘’Водовод и канализација’’ (ВИК) да сазнамо ко је одговорно лице које је дало сагласност да су канализационе цеви добре, да нам дају написмено неку врсту гаранције да су постојеће канализационе цеви, како тврде,  задовољавајуће, да је канализација у реду и да неће бити кварова. Тиме бисмо се обезбедили да сутра евентуалне проблеме не решавају грађани него да кварове, запушења и изливања канализације решава ВИК, односно да их отклања о свом трошку. Они су можда у праву, али ми који живимо овде знамо колико и каквих  проблема има са изливањима канализације. Са прикупљањем потписа грађана крећемо од понедељка. Ако се ради реконструкција то ваљда подразумева крупније, свеобухватне радове, а не само шминкање. Не сумњам да ће ово споља изгледати лепо, али пословица каже ‘’споља гладац, а унутра јадац’’. Ко ће сносити трошкове када нова улица сутра буде лупана због проблема са канализацијом? – рекао је Јанковић.

Како је навео, грађанима јесте стало да живе у лепој улици, а овим само желе да сугеришу да крајњи резултат буде што бољи и криво им је што се овако све одвија. Сам податак да су канализационе цеви старе 60 година довољан је да би их требало променити и бити миран на дужи временски период. Окупљени грађани имали су и примедбе на друга решења у овој улици, али су и разочарани што скуп поново није масовнији, иако, како кажу, знају да и остале комшије углавном деле њихово мишљење. Позиву да присуствује збору одазвао се Светомир Јовановић, председник МЗ ‘’Ново насеље’’, који каже да нико ни председника, ни Савет МЗ  није обавестио ни упознао са пројектом, почетком радова, него се ради тако да је МЗ потпуно искључена из тога.

– Захтеви грађана су сигурно оправдани јер смо пре неку годину имали пројекат који грађани нису усвојили, а сада је овај, изгледа, гори од претходног. Радови трају и станари који живе овде немају никаквог утицаја на то, а они су најизаинтересованији шта ће и како овде бити урађено. У њиховом интересу је пре свега, а и интересу града је да улица буде како треба, али не овако како се ради јер после  нема исправке – сматра он.

Окупљени грађани тврде да им канализација, због запушења, често избија у подрумским просторијама и да они сносе трошкове чишћења, иако нису ничим допринели да до таквих проблема дође и страхују да ће то, и после реконструкције улице, остати исто, ако не и још горе. Помоћник градоначелника Љубинко Ђокић рекао је пре неколико дана за Лозничке новости да су јавна предузећа, када је рађена пројектна документација за реконструкцију Улице Светог Саве, морала дати сагласност и да је према тим условима и урађен пројекат у коме није била предвиђена замена фекалне канализације.

Подсетимо, по завршетку реконструкције Улица Светог Саве, дугачка 430 метара, имаће коловоз ширине шест и по метара, са обе стране тротоаре ширине од три и по до четири метра, са модерним мобилијаром, одговарајућим зеленилом и реконструисаном кишном канализацијом. Вредност радова са ПДВ је 80 милиона динара, без њега око 67, а финансирају их партнерски Министарство привреде са 33,5 милиона и Лозница са 46,5 милиона динара.

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ВЕЧЕРАС У ПАРКУ КОД УЛИЦЕ СВЕТОГ САВЕ ОДРЖАН СКУП ГРАЂАНА – Ако не стигне одговор, прекидају радове

О ЗАХТЕВИМА ДЕЛА СТАНАРА УЛИЦЕ СВЕТОГ САВЕ И ОКОЛНИХ – Инжењери су рекли своје

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

У  НАСТАВКУ ПОГЛЕДАЈТЕ ЈОШ ФОТОГРАФИЈА СА ДАНАШЊЕГ ЗБОРА ГРАЂАНА

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus (0 )