СУТРА ПОЧИЊЕ  ШКОЛСКА ГОДИНА – Почетак са пуно новина

СУТРА ПОЧИЊЕ  ШКОЛСКА ГОДИНА – Почетак са пуно новина

У свим основним и средњим школама у нашој земљи сутра ће се поново огласити школска звона. У школске клупе лозничких основних школа први пут ће сести око 623 ђака првака, стотину мање него лане док ће у четири средње школе у први разред кренути 900 ученика, двадесет више него прошле године

Ове школске 2018/19 године у четрнаест основних школа у Лозници  уписано је чак, стотину ђака првака мање него прошле године, практично три одељења мање. Највећи „пад“ уписа забележен је у ОШ „Анта Богићевић“ у коју је у односу на прошлу годину уписано мање 27 ђака док је у школи у Јадранској Лешници „Краљ Александар Први Карађорђевић“ мање двадесет ђака што до сада никада није забележено. Посебно забрињава што ниједан ђак првак није уписан у чак, четири Издвојена одељења и то у Горњој Борини, Доњим Недељицама, Цикотама и Трбосиљу! Као и прошле године највише ђака првака имаће ОШ „Кадињача“, укупно 102 али, и у овој школи је уписано мање и то тринаест првака.

Према плану Министарства просвете ово ће бити  прва генерација основаца која ће радити по новом наставном плану и програму, према којем ће најважнија бити  примена стечених знања. Програми су растерећени, прилагођенији узрасту и многе области, које су се показале као претешке, пребачене су у старије разреде. Смањење обима градива једна је од новина и за пети разред, рецимо, из српског језика цела област гласовних промена пребачена је у шести разред, смањен је број дела која се анализирају на часу, али је враћена обавезна домаћа лектира. Највећа новина је градиво из биологије, која ће се убудуће учити по тзв. спиралном моделу. Биће обрађене све теме овог предмета, али са чињеницама прилагођеним узрасту, а у сваком следећем разреду, њихово знање ће се продубљивати. Велику промену, доживела је и математика, па ће се рецимо уз проценте учити и елементи финансијске писмености, тако што ће ђаци правити једноставне предлоге буџета. За ученике који су се одлучили за гимназију у септембру ће дочекати  део програма у који је уведен принцип изборности, тако да ће, поред и до сада обавезних изборних предмета, грађанског васпитања и веронауке, у првом и другом разреду од четири понуђена бирати још два изборна програма који ће бити заступљени са по једним часом недељно. 

Како су својевремено најавили из Министарства просвете, са реформама се креће од првог и петог разреда основне и првог средње школе, да би се следеће године прошириле на други, шести и други средње, па ће за четири године систем бити у потпуности реформисан. Идеја је ученици првог и петог разреда основне школе и првог разреда гимназије од септембра буду ослобођени „бубања“, а да цела настава буде усмерена ка знањима и вештинама које ће ђаци имати на крају разреда.

Ове школске године у четири лозничке средње школе уписано је 900 ученика, двадесет више него лане, који су се одлучили за једно од 40 занимања. Највише промена има у Гимназији „Вук Караџић“ у коју је уведено ИТ одељење (информационе технологије) за двадесет ученика са посебним способностима за рачунарство и информатику па је тако у овој школи било места за 200 ученика уместо 180 као што је то било годинама уназад. Поред новог одељења, као и до сада, уписана су и по три одељења природно математичког и друштвено језичког смера са по тридесет  ученика.

У Средњој економској школи као и претходних година уписано је 250 ђака а новина је да су уместо занимања кулинарски техничар поново враћена кувар и посластичар. Места је било за по тридесет ученика четворогодишњег образовног профила за занимања економски, финансијски, правни, туристичко хотелијерски техничар, комерцијалиста и пословни администратор. За трогодишње образовне профиле уписано је по петнаест конобара, трговаца, кувара и посластичара и десеторо деце са тешкоћама  у развоју за занимање сервир, односно помоћни конобар, у трајању од две године.

Исти број ђака, као и лане, уписано је и у Средњу школу „Свети Сава“ , укупно 210 ученика. Новина је да је уместо занимања трећег степена месар и пекар, уведено занимање

текстилни радник, одељење од 30 ученика. Од занимања трећег степена, као и лане, уписано је и по 15 ученика за занимања женски и мушки фризер а од четворогодишњих образовних профила  по 30 техничара за индустријску и фармацеутску технологију, техничара за заштиту животне средине и физиотерапеутских техничара, као и два одељења од по 30 ученика медицинских сестара – техничара.

У Техничкој школи уписано је 240 ученика као и лане и то, по 30 ученика за занимања четвртог степена, електротехничар рачунара, архитектонски техничар, машински техничар за компјутерско конструисање и електротехничар електромоторних погона уместо електротехничара енергетике. За занимања трећег степена уписано је и по 15 будућих декоратера зидних површина, керамичара терацера пећара, заваривача, механичара грејне и расхладне технике, аутомеханичара, аутолимара, као и електромеханичара за термичке и расхладне уређаје и електроинсталатера уместо занимања електромонтер мрежа и постројења и аутоелектричар.

Као и сваке године, у већини школа летња пауза искоришћена је за извођење грађевинских радова или набавку опреме у циљу побољшања услова рада ученика и наставника.

В. М.

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ПОЧЕЛЕ ПРИПРЕМЕ ЗА ШКОЛУ – Чекајући нове уџбенике

СА МЕЂУНАРОДНЕ ГЕОГРАФСКЕ ОЛИМПИЈАДЕ – И Лозничанин био у тиму Србије

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )