СА СТАНИЦЕ У БАЊИ КОВИЉАЧИ – Нови колосеци “отерали” старе вагоне

СА СТАНИЦЕ У БАЊИ КОВИЉАЧИ – Нови колосеци “отерали” старе вагоне

У склопу реконструкције 24 километра пруге Шабац-Лозница, на две деонице, Петловача-Лешница и Лозница-Горња Ковиљача, урађени су и нови колосеци у Бањи Ковиљачи. У овој станици налазила се композиција теретних вагона, 73 укупно, који се нису помакли годинама, него су ту пропадали, били ругло, а једно време уточиште мигрантима.

У одговору добијеном од “Србија Карго” а. д. стоји да је од половине маја до средине јуна прошле године, касиран и уклоњен 51 расходовани теретни вагон, од стране фирме “Инос – Напредак” Мишар, са којом је “Србија Карго” априла 2017.  склопила уговор.

– Осим касираних и склоњених теретних вагона, у станици се налази и двадесет и двоја кола, која нису у власништву наше компаније. односно не налазе се у књиговодственим евиденцијама “Србија Карга”. Остала кола припадају некадашњем ЖТО “Сарајево” и предузеће “Железнице Србије” обавља послове око размене теретних кола са бившим југословенским републикама – објашњено је у допису достављеном редакцији ЛН.

Масовно черупање теретних вагона у Бањи Ковиљачи трајало је одавно. Са њих је поскидано све што је могло да се скине и исече, странице, врата, подови, лимови, федери код точкова, све што је вредело отишло је за “кућну употребу”, или је завршило по отпадима. Од већине су буквално остали само “костури”, а ни шине се нису виделе од растиња. Очерупани вагони налазили су се на два колосека док трећим, средњим, пролазе теретни возови. Остаје да се види када ће и преосталих двадесетак остатака вагона бити уклоњено, а онда би било добро уредити и железничку станицу и дати јој изглед какав заслужује она која се налази у туристичком месту какво је Бања Ковиљача. Посебно због тога што ће, највероватније, крајем овог месеца бити, после готово деценију и по паузе, поново успостављен железнички путнички саобраћај на овој деоници. 

Т.М.С

ПРОЧИТАЈТЕ И…

НЕПОДНОШЉИВА ЛАКОЋА ПРОПАДАЊА (11) – Пропада, па шта?

ПРЕДСТАВЉЕН ИЗГЛЕД УЛИЦЕ СВЕТОГ САВЕ – Била је и биће најлепша (ВИДЕО)

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )