СА МЕЂУНАРОДНЕ ГЕОГРАФСКЕ ОЛИМПИЈАДЕ – И Лозничанин био у тиму Србије

СА МЕЂУНАРОДНЕ ГЕОГРАФСКЕ ОЛИМПИЈАДЕ – И Лозничанин био у тиму Србије

На Међународној  географској  олимпијади која је ове године одржана у Квебеку у Канади од 31. јула до 7. августа учествовале су 43 земље међу којима је била и Србија. У тиму који је представљао нашу земљу био је и лознички гимназијалац Бојан Миливојевић који се пласирао на Олимпијаду захваљујући успеху који је прошле године постигао на Балканкој олимпијади одржаној у Словенији.

– Нисмо освојили неко од прва три места, али сам задовољан јер само учешће на овом такмичењу представља велики успех, бити у тиму који представља Србију јесте тешко, али је и част. Најбољи је био тим из Румуније и мислим да је њиховом успеху доста допринело и то што се њихово национално такмичење одвијало на енглеском језику који је и званични језик међународне олимпијаде. У већини земаља које су учествовале услови школовања су много бољи него код нас, а ученици имају и веће државне стипендије – каже Бојан.

Суштина такмичења на Међународној географској олимпијади је, како каже, била иста као и код националног такмичења, састојало се из три дела, писаног теста, теренског рада и мултимедијалног теста. Поред такмичарског дела, за учеснике су биле организоване и екскурзије међу којима и посета старом делу Квебека.

Иначе, поред Бојана који у септембру полази у четврти разред природно математичког смера,  у тиму који је представљао Србију били су и Јован Петронијевић из Пожеге, Александар Караџов из Ниша и Михаило Милетић из Крагујевца, док су тим-лидерке биле Светлана Радовић и Светлана Лазаревић.

В. М.

Фото: Приватна архива саговорника

ПРОЧИТАЈТЕ И…

ЗА ОДЛИЧНЕ ЂАКЕ – Одмор на Дивчибарама

УСКОРО НА БИЛБОРДИМА – 3-Д слике Улице Светог Саве

data-matched-content-ui-type=”image_card_stacked” data-matched-content-rows-num=”4,2″ data-matched-content-columns-num=”1,2″

Категорије
Подели чланак

Коментари

Wordpress (0)
Disqus ( )